Onderzoek politie: kookwekker en voorraadbus van Hema en Xenos; Aanslag bank is lokale zaak

ARNHEM, 15 MAART. De bom die gebruikt is bij de aanslag, begin januari, op de Banque Paribas in Arnhem, is gemaakt met een kookwekker van de Hema en een voorraadbus van de Xenos in Nijmegen. Dit betekent volgens de Arnhemse politie dat buitenlandse actie- en terreurgroepen niets met de aanslag te maken hebben. Het onderzoek richt zich op lokale actiegroepen.

De bomaanslag veroorzaakte grote schade aan het gebouw, waarin ook een agentschap van het Franse consulaat gevestigd is. Daders en motieven bleven in eerste instantie onbekend, maar algemeen werd aangenomen dat de aanslag een protest was tegen de Franse kernproeven op Mururoa. Enkele weken na de aanslag meldde zich vanuit Denemarken de zogeheten actiegroep ANGST, het Anti Nucleair Genootschap Stil Tegenoffensief. De politie denkt nu dat deze actiegroep de aanslag niet op zijn geweten heeft, vooral omdat de groepering twee andere aanslagen, die volgens het rechercheteam verband houden met de aanslag op de Banque Paribas, niet opeiste. Dat de aanslag iets te maken zou hebben met Algerijnse moslim-protesten tegen de Franse overheid, zoals na de bomaanslag ook nog werd geopperd, sluit de politie uit. Volgens een woordvoerder is er geen relatie met welke buitenlandse groep ook. De bom was voorzien van ammoniaknitraat (kunstmest), een eenvoudig te verkrijgen stof die vaker als explosief wordt gebruikt. De technische recherche van de politie Gelderland Midden heeft de bom nagebouwd en tot ontploffing gebracht. Bij de proef bleek dat ze veel meer schade had kunnen veroorzaken. Er vielen geen gewonden omdat de bom ontplofte in de nachtelijke uren, toen het gebouw leegwas.

Onderzoek door een gespecialiseerd Engels laboratorium heeft aangetoond, dat de bom dezelfde springstof had als die welke op 17 oktober 1995 bij de Credit Lyonnais Bank in Arnhem werd geplaatst. Die aanslag mislukte doordat de bom niet ontplofte. De explosieven zaten in een voorraadbus, die - zo bleek de politie na onderzoek - gekocht was bij de Xenos in Nijmegen. De winkel verkocht in totaal dertig van dergelijke bussen in de periode van eind juni 1995 tot 16 oktober.

Het tijdmechanisme was afkomstig uit een Hema-kookwekker. Vanwege de zwaarte van de bom en de professionele werkwijze, sluit de politie vandalisme en grappenmakerij uit. Het rechercheteame gaat er van uit dat de aanslag waarschijnlijk gepleegd is door actiegroepen in Arnhem of Nijmegen. Het team concentreert zich op actiegroepen die ten tijde van de Franse kernproeven in pamfletten hebben opgeroepen tot politiek gewelddadig activisme. Zo zijn er pamfletten in omloop gebracht waarin wordt gezegd dat alle flessen Franse wijn uit de schappen van de supermarkt geslagen moeten worden. In het onderzoek wordt ook de aanslag meegenomen op de Credit Lyonnais Bank in Nijmegen. Daar werd in de nacht van 29 op 30 oktober van het afgelopen jaar een molotov-cocktail naar de bank gegooid. Overigens heeft de politie nog geen concrete verdachten op het oog.