Ondernemers, heeft u voor ons vacatures?

SCHIPHOL OOST, 15 MAART. Ludo Bos, meer dan 20 jaar werkzaam geweest bij de vandaag failliet verklaarde vliegtuigbouwer Fokker, rijdt nu eerst naar zijn vader om hem van de laatste ontwikkelingen op de hoogte te stellen. “Mijn vader heeft hier veertig jaar gewerkt, bij motoren. Voor hem is het allemaal ook zeer aangrijpend.” Bos, 41 jaar, komt uit een Fokker-familie. Behalve zijn vader heeft ook zijn zus bij de vliegtuigbouwer op de loonlijst gestaan. En zijn vrouw werkte tot vandaag in de Fokker-kantine op Schiphol-Oost.

Naast Ludo Bos staat zijn maat Albert Bosch, 39 jaar. Voor Bosch komt de klap extra hard aan. Hij heeft epilepsie, opgelopen tijdens zijn 16 jaar werk voor de vliegtuigbouwer. “Ik ga nu eerst de tijd nemen om het te verwerken. Volgens mijn dokter kan het met mijn ziekte maanden duren voordat ik hier bovenop ben.” Nieuw werk gaat Ab dus voorlopig niet zoeken.

Dat ligt anders voor de meeste andere werknemers. Hugo van der Wees, tot vandaag werkzaam op personeelszaken en sinds enkele maanden projectleider van het door Fokker en de arbeidsbureaus ingestelde Fokker Job Centre, vertelt dat de laatste weken dagelijks zeker 200 werknemers bij zijn bureautje langs kwamen op zoek naar ander werk. Van der Wees staat in dikke rode regenjas voor de poort met een bord in zijn hand met daarop de tekst: “Ondernemers van Nederland heeft u vacatures?”

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft volgens Van der Wees werk, veel werk. “De berichten zijn dat ze tussen de 3.000 en 10.000 vacatures hebben. Ze zijn hier in februari komen werven. Maandag vertrekken de eerste oud-Fokker-werknemers naar de Verenigde Staten.”

De meeste Fokker-werknemers die de poort uitlopen hebben hun hoop gevestigd op het ontslagbriefje dat morgen bij hen in de bus zal vallen. Want op dat briefje zal staan of je wel of niet tot de gelukkigen behoort die mogen blijven doorwerken.

Marto Wirono, na 18 jaar dienst, klinkt aangeslagen als hij vertelt dat hij nog steeds in het doorstartscenario gelooft. “De partners van Fokker hebben op dit moment gewacht. Nu het doek is gevallen zullen ze komen, want het is nu allemaal veel goedkoper voor hen.”