Nuis: Geen bezwaar tegen 20 gulden voor sportkanaal

DEN HAAG, 15 MAART. Staatssecretaris Nuis (Media) vindt het geen enkel bezwaar dat de Amsterdamse kabelexploitant A2000 de televisiekijker vijftien tot twintig gulden per maand extra in rekening brengt voor het nieuwe sportkanaal. Het sportkanaal mag wat Nuis betreft zelfs wel “tachtig gulden vragen”. Hijstelt wel als voorwaarde, dat voldoende voetbal op het open net te zien blijft. Dit zal volgens Nuis moeten gebeuren door sublicenties te verstrekken aan bijvoorbeeld de NOS.

Het sportkanaal - een consortium van Philips, KPN, Endemol, de ING-groep en de KNVB - sloot gisteren een akkoord met A2000 over de doorgifte van zijn programma's. Vanaf augustus zal het Amsterdamse kabelbedrijf het sportkanaal doorgeven in een zogenaamd pluspakket waarin diverse zenders te zien zullen zijn. Het pluspakket is uitsluitend met een decoder te ontvangen.

Als op het open net vanaf augustus onvoldoende voetbal te zien is, zal de staatssecretaris “zijn wapenkamer nog eens nakijken” om te bepalen welke maatregelen de overheid kan treffen.

Tweede-Kamerlid Van Heemskerck Pillis-Duvekot (VVD) is het niet eens met de stellingname van Nuis. Zij vindt dat A2000 en het sportkanaal zich moeten realiseren dat de positie van de kijker in het geding is. “We moeten als overheid niet op de stoelen van marktpartijen gaan zitten, maar twintig gulden een pluspakket is erg veel geld. Ik vraag me af, of veel mensen zich dat kunnen permitteren. We moeten als overheid er echter niet tussen gaan zitten.”

Het Kamerlid Beinema vindt het “betreurenswaardig” als de kijker twintig gulden moet betalen. “Het is een kwestie tussen Amsterdam en het sportkanaal. Ik zie geen rol voor de rijksoverheid. Ik hoop wel dat het sportkanaal zich aan de gemaakte afspraken houdt. De eerste jaren zouden namelijk geen prijsverhogingen voor het publiek aan de orde zijn. Het ging toen over twee gulden”, aldus Beinema.

Een woordvoerder van het sportkanaal zegt niet in het prijsbeleid van A2000 te willen treden, maar noemt de extra prijs van twintig gulden “exorbitant hoog”. De KNVB wenste vanmorgen niet te reageren.