Nina Haveman

Della Calberson en Nina Haveman. Galerie CD, Kortrijkstraat 44, Tielt. T/m 30 maart, na onderbreking weer van 18 tot 27 april.Do t/m za 14.30-18u., zo 11-13u. Prijzen 2.450 tot 6.480 gulden (Calberson) en 1.080 tot 1.890 gulden (Haveman).

Ze stellen slechts af en toe tentoon, en dan nog niet op de meest centraal gelegen plekken. Kwaliteit hebben ze nochtans in huis, dus mag het een gelukkig toeval heten dat het recente werk van Nina Haveman (uit Belgisch Limburg) en Della Calberson (uit Gent) nu in dezelfde galerie te zien is. Della Calberson toont er arbeidsintensieve vazen van aardewerk en porselein. Ze zijn samengesteld uit honderden kleine stukjes, opzichtig en haast angstvallig verbonden met dunne koper- of ijzerdraad. De oren van de vaas hebben zich verzelfstandigd tot wijd krullende lussen die (aan draadjes) rondom de sensuele vaas zweven.

De kleuren zijn van het weekste soort, pastelgeel, babyblauw en roze. Als een verliefd breistertje puzzelt Calberson haar decoratieve vormen aan elkaar. Ze besteedt veel liefde aan het maken van haar troeteldieren, zo veel dat het geheel bijna bezwijkt onder de excessieve aandacht voor elk detail. Precies die spanning zoekt ze.

De schilderijtjes van Nina Haveman zijn vaak nauwelijks meer dan een hand groot. Je zou ze op de schouw kunnen zetten, als een ikoon. Dat klinkt misleidend, want Havemans werk is allebehalve statisch, en als er al een voorstelling in doorschemert, dan is die bedolven onder materie en kleur. En toch. Er is het vreemde gevoel dat de tijd in deze schilderijen stilstaat, en dat er geen verschil meer bestaat tussen verte en nabijheid. Een witte verfstip kan een ster zijn. Hoe klein en nabij ook, de werkjes van Nina Haveman sluiten een kosmos in zich. Je leest ze alsof je in de palm van je hand naar de sterren kijkt.

    • Dirk Pueltau