Nieuwe gezichten in Holland Acht

AMSTERDAM, 15 MAART. De Holland Acht, medaille-kandidaat op de Olympische Spelen in Atlanta, bevat dit jaar twee nieuwe gezichten. Na twee trainingskampen en selectiewedstrijden zijn Koos Maasdijk en Diederik Simon doorgedrongen tot de acht. De overige zes plaatsen zijn voor oudgedienden. De selectie werd gisteren bekend gemaakt op een persconferentie van de roeibond. Bondscoach René Mijnders, die elf jaar in dienst is, kondigde aan na de Spelen afscheid te nemen.

De groep kandidaten voor de Holland Acht bestond deze winter uit veertien man. Tijdens twee trainingskampen in Sevilla zijn de eerste zeven stoeltjes verdeeld. Afgelopen zondag en dinsdag, bij wedstrijden op de Bosbaan, streden drie roeiers om de laatste plek.

De 27-jarige George van Iwaarden, 90 kilo zwaar en 1.94 meter lang, was de laatste die afviel. Hij hoorde bij de pioniers toen de roeiers drie jaar geleden begonnen te experimenteren met een acht. Dit jaar zal hij moeten uitwijken naar een vier of een twee, het onderdeel waarop hij bij de Spelen in 1992 achtste werd.

“Alle veertien roeiers wilden in de Holland Acht omdat het een nummer is met een goede kans op een medaille”, vertelt Van Iwaarden. “Er zijn op de Spelen in Atlanta, schat ik, vijf goede achten. En de acht heeft internationaal aanzien. Het is een nationaal team, het vlaggenschip. Maar als de beste medaille-kansen in de twee hadden gelegen, was er oorlog om een plaats in de twee.”

“We hebben eerst twee weken en vervolgens drie-en-een-halve week in Sevilla getraind. Gelukkig is de stad erg mooi, anders waren we er knettergek geworden. Je leven bestaat daar uit je kamer, de waslijn en het trainingsschema dat op de deur is geplakt. De sfeer was goed, maar op het water gaven we elkaar geen meter ruimte. Elke training verdiende je plusjes en minnetjes. Die werden gelukkig niet bijgehouden op een groot bord zodat je bij het ontbijt de stand kon opnemen. Dan had ik Amnesty International op de coaches afgestuurd.

“De acht heeft de afgelopen twee jaar zilver gewonnen op het wereldkampioenschap. De boot moest dus harder. Dat kan met meer halen per minuut, met een hoger tempo. Of door meer kracht zetten en daardoor per haal meer afstand af te leggen. Onze coach, René Mijnders, heeft gekozen voor een concept met meer kracht. En de roeiers die er nu in zitten hebben 'toevallig' ook de acht beste scores op de ergometer.

“In Sevilla zijn er zeven plaatsen verdeeld. Op subjectieve gronden. Ik begrijp bijvoorbeeld nog steeds niet waarom Kai Compagner niet in de acht zit. Sinds de vorige Spelen heeft hij het beste gepresteerd van allemaal. Als er een onderlinge wedstrijd was in kleinere nummers, zat Kai altijd in de boot die won.

“Om de achtste en laatste plaats streed ik met Pim Vos en Michiel Bartman. De seat-race met Pim, afgelopen zondag, won ik. Dinsdag moest ik tegen Michiel. Op de Bosbaan om drie uur 's middags. Het was ijskoud, het was ruw water. Je roeit met twee vieren tegen elkaar. Drie man blijven zitten en Michiel en ik wisselen na de eerste wedstrijd van plaats. Het is een eerlijk systeem. Niemand van de andere roeiers zal opeens zijn benen stilhouden, want iedereen is er bij gebaat dat het proces de beste boot oplevert. Het gaat om je eigen medaillekansen.

“De eerste wedstrijd zat ik achter Rienks en Florijn. En er gebeurt wat in al die seat-races die we de afgelopen maanden hebben gevaren, nog nooit was gebeurd. De boot met Rienks en Florijn verliest. Met één seconde. De tweede wedstrijd verloor ik ook, met anderhalve seconde. Dat verschil is klein, en bijvoorbeeld afhankelijk van hoe vaak je met je blad tegen een golf komt. Maar Michiel was dinsdag beter dan ik. En zo werkte het systeem, zo waren de afspraken.

“Ik vind nog steeds dat ik in de acht hoor. Ik zou de coach wel met zijn hoofd tegen de muur willen timmeren om hem te dwingen naar mijn argumenten te luisteren. Maar ja, het is een welles-nietes discussie. Als ik met hem praat, geeft hij me nog gelijk ook. Het was een keuze tussen twee goede roeiers, tussen twee achten die allebei bij wijze van spreken een tijd van 5.23 varen.”

De Holland Acht bestaat uit Nico Rienks, Ronald Florijn, Koos Maasdijk, Niels van der Zwan, Henk Jan Zwolle, Diederik Simon, Niels van Steenis en Michiel Bartman.

    • Remmelt Otten