Movies kopen hun eigen zaal

AMSTERDAM, 15 MAART. De directie van bioscoopbedrijf The Movies heeft haar eigen bioscoopzaal teruggekocht bij een veiling, vorige maand.

Dat blijkt uit gegevens van het Amsterdamse kadaster, waar de eigendomsoverdracht gisteren werd ingevoerd. De bioscoopzaal werd vorige maand geveild nadat er beslag op was gelegd door een schuldeiser van The Movies, architect S. Soeters. Deze krijgt nog zo'n 470.000 gulden van het filmbedrijf. De directeuren, R. Kerbosch en M. van Heijningen hadden Soeters opdracht gegeven een nieuw zalencomplex te ontwerpen aan het Haarlemmerplein. Het project mislukte omdat The Movies geen overeenstemming kon bereiken met de belangrijkste financier, het filmconcern Warner bros-Morgan Creek-Chargeurs. Volgens dit concern stelden de directeuren te hoge financiële eisen, zowel voor het bedrijf als voor de directeuren persoonlijk. Het grondbedrijf van de gemeente verbrak daarop alle onderhandelingen met The Movies, dat volgens een woordvoerder geen enkele afspraak was nagekomen en niets had betaald. Soeters en nog drie andere schuldeisers, voor een aanzienlijk geringer bedrag, dwongen in april vorig jaar een betalingsregeling af. Na zes weken en 30.000 gulden hielden de aflossingen aan Soeters op. De kas van de bioscoop was gestolen en The Movies konden niet meer betalen, aldus Kerbosch. De archtitect liet beslag leggen op de eigendommen van The Movies Holding bv. Op de veiling werd een van de bioscoopzalen van die bv, Movies 4, voor 125.000 gulden gekocht voor een anonieme koper. De filmzaal is steeds open gebleven. Kerbosch heeft gisteren bevestigd dat een dochteronderneming, Bioscoopexploitatie maatschappij The Movies bv, zijn eigendom heeft teruggekocht. Hiermee is echter nog geen begin gemaakt met de afbetaling van de schuld aan Soeters; de koopsom dekt nog maar een deel van de hypotheek die op de zaal rust. Soeters vindt dat geen probleem. “Ik ga net zo lang door tot zij genoeg geld hebben om mijn schuld te betalen.” Volgende maand beslist de rechter of de aandelen van The Movies Holding mogen worden verkocht, waarop Soeters ook beslag heeft laten leggen.