Mentale opvang van personeel

ROTTERDAM, 15 MAART. Fokker-medewerkers die hun verdriet en woede over de teloorgang van hun werkgever niet bij familie of vrienden kunnen uiten, kunnen in de regio Noord-Holland tot tien uur vanavond terecht bij de telefonische hulpdienst van maatschappelijk werk Amstel-Meer. Speciaal voor Fokker zijn de telefoonlijnen voorlopig 's avonds en in het weekeinde opengesteld. “Wij willen de mensen in ieder geval een luisterend oor geven, ze puur hun verhalen laten spuien. Dat lijkt heel simpel, maar het kan voor die werknemers heel belangrijk zijn”, zegt woordvoerder R. Boshuizen van Amstel-Meer.

Ook bij de arbeidsbureaus in de regio's rond Schiphol en Papendrecht is alles in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Morgenochtend krijgen alle ontslagen werknemers een ontslagbrief, waarin staat dat zij twee maanden zijn ingeschreven bij het GAK en Arbeidsvoorziening. Begin volgende week zal een uitnodiging voor een bezoek aan het arbeidsbureau op de deurmat vallen. Binnen vier weken moeten alle werknemers een gesprek hebben gevoerd met een consulent. Vervolgens start de bemiddeling.

Voor de inschrijving van Fokker-medewerkers zijn drie speciale job centers opgezet die tot halverwege juli operationeel zijn. In Amsterdam-Sloterdijk zullen 40 medewerkers alle ontslagenen van de vestiging Schiphol-Oost en het hoofdkantoor (ongeveer 3.300 mensen) inschrijven. Ook komen er job centers te staan in Rijswijk en Dordrecht, waar de werknemers uit respectievelijk Ypenburg (530) en Papendrecht (530) terecht kunnen.

Bij het vinden van banen werken de centers samen met de uitzendorganisaties Randstad en Start. In samenspraak met Fokker is een beroep gedaan op het Europees Sociaal Fonds, dat 5,2 miljoen gulden heeft toegezegd voor intensieve begeleiding in de vorm van trainingen. De afgelopen twee maanden meldden werkgevers spontaan ongeveer 2.000 vacatures. Deze zijn de afgelopen weken nagenoeg allemaal vervuld door werkzoekenden uit de bestanden van Arbeidsvoorziening. De komende dagen verwacht het bureau een nieuwe stroom vacatures. Bij eerdere omvangrijke reorganisaties vond 50 tot 60 procent van de ontslagen werknemers binnen vijf maanden werk.