Mandela overlegt met Zoeloe-koning

NONGOMA, 15 MAART. De Zuidafrikaanse president, Nelson Mandela, overlegt vandaag met de Zoeloe-koning Goodwill Zwelithini, een groep traditionele Zoeloe-chiefs en Inkatha-leider Mangosuthu Buthelezi over een oplossing voor het aanhoudende geweld in de provincie KwaZulu/Natal. Daar hebben nog steeds gewelddadigheden plaats tussen aanhangers van Inkatha en het Afrikaans Nationaal Congres (ANC).

Het overleg komt aan de vooravond van de plaatselijke verkiezingen in de provincie, die voor 29 mei op het programma staan. Waarnemers zijn bang dat door de verkiezingen de spanning tussen het ANC en Inkatha opnieuw gaat oplopen. Hoofdonderwerp op het overleg zijn plannen om tot een zogeheten imbizo te komen, een vergadering van alle Zoeloes, waarop de politieke leiders gezamenlijk een oproep tot kalmte zouden willen doen. (Reuter)