Lichte winststijging voor Gist-brocades

DELFT, 15 MAART. De netto winst van Koninklijke Gist Brocades (basisprodukten voor de farmaceutische- en de voedingsindustrie) is vorig jaar gegroeid van 141,2 miljoen gulden tot 144,1 miljoen gulden, een stijging van 2 procent. De winst werd voor ongeveer 40 miljoen gulden nadelig beïnvloed door de koersveranderingen van vooral dollar, lire en pond sterling. dat heeft de voorzitter van de raad van bestuur, ir. Scheffer vanochtend bekendgemaakt.

De netto omzet steeg van 1.772 miljoen gulden naar 1.840 miljoen gulden, een stijging van 3,8 procent. Ondanks het afstoten van de Gist-activiteiten in de Verenigde Staten en van de industriële enzymen en de negatieve effecten van de koersen op de omzet, hebben de normale groei, de acquisities, joint ventures en samenwerkingsverbanden bijgedragen aan de stijging van de netto-omzet.

Het bedrijfsresultaat van Gist is vorig jaar met 2 procent gestegen van 175,2 miljoen gulden tot 178,7 miljoen. Ondanks de waardevermindering van dollar, lire en pond sterling leverden de industriële farmaceutische producten weer een belangrijke bijdrage aan het concernresultaat. Sinds 1992 is er een stijgende lijn te zien. De netto-omzet van deze visie bedroeg vorig jaar 666 miljoen gulden. Vorig jaar was er een duidelijk tekort op de wereldmarkt aan peniciline G, basisgrondstof voor antibiotica. Daardoor zijn de prijzen van deze grondstof - in dollars - op een bevredigend niveau gebleven, aldus Scheffer. Bij de gist- en bakkerij-ingrediënten is het resultaat verbeterd als gevolg van het afstoten van de Noord-Amerikaanse activiteiten. In Europa echter stonden de marges vanwege de scherpe concurrentie nog zwaar onder druk. De Bakkerij Ingrediënten Divisie behaalde vorig jaar een omzet van 735 miljoen gulden. In Latijns-Amerika werden verschillende gistproducerende bedrijven aangekocht door Gist Brocades.