'Laserkijker' tegen snelheidsduivels

LEEUWARDEN, 15 MAART. Als eerste in Nederland tast de politie van Friesland met 'laserogen' de wegen af. De laserkijker - nauwelijks groter dan een verrekijker en 2,5 kilo zwaar - geeft binnen 0,36 seconde weer hoe snel een automobilist rijdt, wanneer een agent de kijker op het kenteken van de auto richt.

De politie Friesland is blij met de aanschaf van de 'Laveg' (Laser operated velocity guard), een vinding die al enkele jaren in Duitsland wordt gebruikt om snelheidsovertreders op te sporen. Volgens verkeerscoördinator K. Post van de Politie Friesland is de laserkijker handzaam en gemakkelijk mee te nemen in de tas van de motoragent of in de auto. Een ander voordeel is dat het apparaat niet gevoelig is voor radarverklikkers, omdat het niet op radargolven werkt, die door verklikkers worden opgevangen, maar op laserstralen.

De laserkijker kan de snelheid van een aan- of wegrijdende auto meten op een wettelijk vastgestelde maximum afstand van 350 meter. Een ingebouwde processor geeft die snelheid na één druk op de knop weer. De kijker kan ook op een statief worden geplaatst. Volgens Post is er voorlopig één apparaat afgeschaft (kosten 14.000 gulden).

De Friese politie zocht al langer naar een effectieve snelheidsmeter. De 'radargun', waarmee met behulp van radargolven vanuit een bepaalde hoek de snelheid van een voertuig kan worden gemeten, werd als officieel meetinstrument afgekeurd door het Nederlands meetinstituut. Agenten ontdekten de laserogen op een politiebeurs. Rijden met te hoge snelheid is de belangrijkste reden van het stijgend aantal verkeersongevallen in Friesland, aldus Post. Snelheidscontroles zijn daarom nodig.

“We zaten met een hoop oude, storingsgevoelige radaraparatuur die vervangen moest worden.” De reacties van agenten die met de kijker werken zijn positief, aldus Post. Snelheidsmaniakken kunnen nu zonder pardon gesnapt worden. “Hij kan wel op de rem gaan staan, als hij een agent met die kijker ziet, maar dan is zijn snelheid al gemeten”, zegt Post.