Kritiek NAVO op Kroaten en moslims Bosnië

SARAJEVO, 15 MAART. De NAVO heeft de Bosnische Kroaten en de moslims gisteren verweten te weinig te doen om de Bosnische federatie tot een succes te maken. Een NAVO-woordvoerder hield de Bosnische Kroaten en de moslims nogmaals voor dat het succes van de hele vredesoperatie in Bosnië afhangt van de cohesie binnen de federatie.

De woordvoerder, majoor Simon Haselock, zei dat de twee partijen “maar heel weinig substantiële pogingen ondernemen” om hun samenwerking binnen de Bosnische federatie te verbeteren.

Een andere woordvoerder van de NAVO, die anoniem wilde blijven, zei gisteren in Sarajevo dat de federatie “in een vrije val is geraakt” en “te grabbel ligt”. Ook de woordvoerder van de VN in Sarajevo, Aleksandr Ivanko, haalde gisteren uit naar de moslims en de Bosnische Kroaten. De ruzie over de kleur van de uniformen van de federatiepolitie die in de Servische wijken patrouilleert “begint op een farce te lijken”, zei Ivanko. Dat is des te erger, zei hij, omdat een oplossing van de ruzie nog niet in zicht is en die ernstige gevolgen kan hebben voor de federatie.

Vandaag zal voor de derde opeenvolgende dag een poging worden gedaan Bosnisch-Kroatische politiemannen als onderdeel van de gezamenlijke federatiepolitie te stationeren in een van de Servische wijken van Sarajevo. Dat is tot twee keer toe mislukt omdat de moslims bezwaar maken tegen de kleur van de uniformen van de Kroaten.

De Kroatische premier, Zlatko Matesa, en zijn minister van Buitenlandse Zaken, Mate Granic, spraken gisteren in Sarajevo met hun Bosnische ambtgenoten over de haperende samenwerking van moslims en Kroaten binnen de Bosnische federatie. Concrete resultaten lijken bij het overleg niet te zijn bereikt.

Westerse regeringen overwegen begin volgende week een bijeenkomst te beleggen in Genève om de problemen in Bosnië, waaronder die tussen de moslims en Kroaten, te bespreken. Die bijeenkomst zou moeten worden bijgewoond door de leiders van Bosnië, Kroatië en Servië, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en hoge diplomaten uit Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland.

Nabij Tuzla is vandaag een Amerikaanse soldaat van de vredesmacht IFOR beschoten en gewond geraakt. Wie hem beschoot is onduidelijk. (Reuter, AP, AFP)