Kathedraal op Sicilië ingestort

ROME, 15 MAART. Met een enorme klap zijn woensdagnacht de koepel en het dak van de beroemde kathedraal van de Siciliaanse stad Noto ingestort.

Het 17e-eeuwse gebouw was een van de hoogtepunten van de barokarchitectuur. De koepel van de San Nicolò vertoonde al jaren scheuren, veroorzaakt door een aardbeving in 1990. De vijf miljoen gulden die beschikbaar zijn gesteld voor restauratie, zijn nooit uitgegeven wegens bureaucratische problemen en politieke onverschilligheid. De zware regenval van de afgelopen maanden heeft de scheuren vergroot. Omdat het dak 's nachts instortte, zijn er geen slachtoffers gevallen. Noto staat bekend als de Europese hoofdstad van de barok en geniet als zodanig speciale bescherming van de UNESCO. De stad heeft zwaar geleden onder een aardbeving die in 1693 het oosten van Sicilië trof. In korte tijd zijn daarna 32 nieuwe kerken gebouwd. Hierbij is meestal de plaatselijke witte tufsteen gebruikt, een steensoort die zich makkelijk laat bewerken. Daarom zijn veel architectonische versieringen van een ongekende virtuositeit. Waarschijnlijk heeft de porositeit van de tufsteen bijgedragen tot de instorting van de koepel. Noto was in 1960 het decor voor de film L'Avventura van Michelangelo Antonioni.