Gist-brocades omhoog op slappe beurs

AMSTERDAM, 15 maart. Op de Amsterdamse effectenbeurs moest bierbrouwer Heineken vanmorgen ondanks een winststijging met 10 procent stevig inleveren. Gist-brocades, dat de winst met slechts twee procent zag stijgen, boekte daarentegen koerswinst.

AMSTERDAM De AEX-index van belangrijkste aandelen noteerde omstreeks het middaguur 0,75 punten lager op 519,77. Gisteren eindigde de AEX op een nieuw record. Nedlloyd, dat gisteren een winst boekte van 3,90 moest vandaag weer terug. Het aandeel daalde met 1,80 gulden naar 37,80. Volgens een handelaar is de euforie over de boekwinst op de verkoop van Neddrill enigszins weggezakt. “De aandeelhouders beseffen nu dat de resultaten in de toekomst door de verkoop van deze parel wel eens zwaar kunnen tegenvallen”, zegt hij.

Bij gebrek aan een richtinggevende stimulans bleef de omzet vanmorgen beperkt. De dollar was vrijwel onveranderd op 1,6477 en de koersen op de obligatiemarkt kwamen nauwelijks in beweging. In Londen en Parijs gingen de koersen iets omlaag, maar in Frankrijk zorgden onder meer de goede cijfers van Hoechst voor een stijging van toonaangevende index met iets minder dan een procent.

Gist-brocades, dat een winstgroei van slechts 2 procent bekendmaakte, schoot vanmorgen een rijksdaalder omhoog naar 53,50 gulden. Beleggers reageerden daarmee op de verwachting dat het bedrijfsresultaat dit jaar “aanzienlijk” zal stijgen.

Ondanks het faillissement van Fokker betaalden beleggers vanmorgen nog 60 cent voor de aandelen van de vliegtuigbouwer. “Het verbaast mij dat ze dat nog doen”, aldus een handelaar. Donderdag noteerde Fokker nog 1,30 gulden.

De beurs schorste de handel in Fokker tijdelijk, kort voor de aankondiging van het bankroet. Omstreeks half elf kwam het aandeel weer in de (niet officiële) notering. Het aanbod was enorm, maar de vraag beperkt. Rond het middaguur lag de omzet op ongeveer een half miljoen stukken (dubbeltelling), minder dan gewoonlijk.

Ook de koers van de converteerbare obligaties Fokker kelderde fors. De 4 procent-lening daalde van 4,70 gulden naar 1,70, en de 4,75 procents obligatie van 5 gulden naar 3,75. “Er zijn altijd mensen die tegen beter weten hopen op een wonder”, concludeert een beurslid.

Het aandeel Heineken was omstreeks het middaguur met 1,90 gulden gedaald tot 325 gulden.

Heineken heeft de nettowinst in 1995 met 10,1 procent opgevoerd tot 664 miljoen gulden. Baggeraar Boskalis heeft een moeilijk jaar achter de rug. De winst daalde van 88,4 tot 71 miljoen gulden. Het aandeel Boskalis was omstreeks het middaguur gestegen met 1,20 gulden tot 24,50.

NEW YORK Op Wall Street herleefde gisteren de hoop op een renteverlaging. De Dow Jones eindigde 17,34 punten hoger op 5586,06. Een renteverlaging is iets waarschijnlijker geworden nadat bekend werd dat de producentenprijzen in de Verenigde Staten vorige maand met 0,2 procent zijn gedaald.

Van gevaar voor inflatie is dus geen sprake zodat de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, eind deze maand wellicht ruimte heeft voor een renteverlaging. Vooral de financiële instellingen en cyclische fondsen deden het uistekend. De cyclische aandelen profiteren van de gestage economische groei en de lage inflatie.

TOKIO Op de aandelenbeurs in Tokio steeg de Nikkei-index van belangrijkste aandelen vandaag met 267,19 punten tot 20190,85 punten.