Geplakte banaan

Soms is het prettig om alles naast elkaar op je bord te hebben. Denk aan spruitjes, biefstuk en gebakken aardappelen. Alles naast elkaar, maar tegelijkertijd ook heel nat, is meestal groentesoep. Wanneer de boel met gekookte aardappelen aan elkaar wordt geplakt krijg je stamppot.

Plakken is belangrijk in de keuken. Gemalen vlees met brood bijvoorbeeld. Heb je al snel een gehaktbal, vooral wanneer je daar een ei als lijm bij gebruikt.

Wat krijg je als je twee bananen aan elkaar plakt met drie eieren?

Eerst de drie eieren in wit en geel verdelen. Dat doe je door het ei te breken en het wit door je vingers (in een kom) te laten lopen zodat je het achtergebleven geel in een andere kom kunt doen. Wit wel bewaren.

Eigeel met een eetlepel bloem, scheutje mineraalwater en klein beetje zout tot beslag mengen. De eiwitten stijf kloppen en zorgvuldig samen met die twee bananen, in plakjes, door het gele beslag mengen.

Boter heet laten worden in een kleine koekepan en het banaan/eimengsel erin laten glijden. Aan één kant bakken. Zo gebeurd. Omkeren. Nieuw klontje boter en andere kant bakken. Bestrooien met wat suiker en kaneel.

Hoewel veel mensen dit een omelet noemen is het eigenlijk toch niets anders dan goed geplakte banaan.

    • Philip Mechanicus