Duitse autoriteiten zoeken minister Iran

BONN, 15 MAART. Tegen de zin van de Duitse regering heeft de Duitse procureur-generaal een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Iraanse minister voor de inlichtingendiensten, Fallahian. Hij wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor de aanslag die in 1992 in het Berlijnse restaurant Mykonos vier Koerdische oppositieleiders het leven kostte.

Het nieuws over het arrestatiebevel meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung vandaag. Het blad beroept zich op mededelingen van “diplomaten in Bonn”. In verband met het arrestatiebevel is de Iraanse ambassadeur in Bonn, Musavian, intussen naar Teheran vertrokken. Gisteren zijn twee medewerkers van de Duitse buitenlandse inlichtingendienst BND uit Iran in Bonn aangekomen.

Iraanse en Duitse inlichtingendiensten werken al meer dan vier jaar officieel samen en Fallahian heeft al enkele keren de Bondsrepubliek bezocht, voor het laatst in 1993, een jaar na de Mykonos-aanslag. Duitsland heeft de Iraanse geheime dienst de afgelopen jaren geholpen met scholing en computers en kreeg daarvoor het recht in Iran met undercover-agenten de drugshandel met Duitsland in het oog te houden. De speciale Iraans-Duitse relatie, die in Bonn doorgaans als “kritische dialoog” wordt omschreven, is al jaren een doorn in het oog van de VS en Israel. Dit temeer omdat de EU zich onder Franse en Duitse druk ook voor zo'n dialoog heeft uitgesproken en niet ingaat op oproepen uit de VS en Israel om Iran wegens zijn steun aan Arabische terreurgroepen als de Hamas geheel te isoleren. Na de Hamas-aanslagen van begin vorige week in Israel is het tussen Duitsland en de VS en Israel tot merkbare wrijvingen gekomen over het aandeel dat Iran in die aanslagen zou hebben gehad. De Duitse en Franse regering hebben daarbij het standpunt gekozen dat zij de enthousiaste reacties in Iran op die aanslagen veroordelen, maar niet meedoen aan volledige isolering van het regime in Teheran zolang onbewezen is dat het bij die aanslagen betrokken was.

In het al jaren slepende Mykonos-proces wordt volgende maand een uitspraak van de rechter verwacht.