Doema: akkoord eind USSR ongeldig

MOSKOU, 15 MAART. Het Russische parlement heeft vandaag in een door de communisten ingediende motie het akkoord, waarmee in 1991 de Sovjet-Unie uiteenviel, ongeldig verklaard. President Jeltsin en zijn medestanders hebben de motie gisteren afgedaan als een verkiezingsstunt, maar daarbij onderstreept dat ook zij vóór vergaande herintegratie van de voormalige Sovjet-republieken zijn.

De communistische partij wilde dat het parlement de beslissing uit 1991 om de Sovjet-Unie op te heffen, zou herroepen. Verder wordt de Russische regering in de motie gevraagd zich meer in te zetten voor integratie tussen de voormalige Sovjet-republieken.

Het is onduidelijk of de motie rechtskracht heeft. De indiening onderstreept echter dat de communisten de heroprichting van de Sovjet-Unie, in wat voor vorm dan ook, tot inzet willen maken van de presidentsverkiezingen van juni.

Opiniepeilingen suggereren al geruime tijd dat een meerderheid van de Russische bevolking het uiteenvallen van de Sovjet-Unie betreurt. Bij de parlementsverkiezingen van december werden de communisten de grootste partij na een campagne waarin zij veelvuldig herinnerden aan de goede kanten van het Sovjet-verleden.

Jeltsin zei gisteren dat het parlement geen recht heeft het door de communisten voorgestelde besluit te nemen, omdat volgens hem de president hierin de belangrijkste stem heeft. “De communisten doen dit alleen maar om de verkiezingen te winnen”, zei de president.