China kondigt nieuwe militaire oefening aan

PEKING, 15 MAART. China gaat vanaf maandag tot 25 maart opnieuw militaire oefeningen houden in de Straat van Taiwan. Dat heeft het officiële persbureau Nieuw-China vanmorgen bekendgemaakt. Bij de nieuwe oefeningen zoude zowel de Chinese vloot als de luchtmacht en de landmacht zijn betrokken. Het persbureau maakte vanmorgen ook bekend dat de raketoefeningen bij Taiwan inmiddels zijn afgerond.

De Verenigde Staten zijn er van overtuigd dat China niet van plan is om Taiwan aan te vallen, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse van Defensie gisteren. “In officiële en privé-contacten hebben de Verenigde Staten de verzekering gekregen dat de Chinezen niet van plan zijn om enige militaire actie tegen Taiwan te ondernemen”, aldus de woordvoerder.

De Chinese premier, Li Peng, doet vandaag in het Chinese Volksdagblad een oproep om de economische ontwikkeling van de provincie Fujian, die tegeover Taiwan ligt, te versnellen. Volgens waarnemers is dit een teken dat de Volkrepubliek niet van plan is om Taiwan aan te vallen. Li zei gisteren tegen gedelegeerden uit de provincie in het Nationale Volkscongres, het Chinese parlement, dat China's houding ten opzichte van buitenlandse investeerders, ook die uit Taiwan, niet is veranderd. “We moedigen hen (buitenlandse investeerders red.) aan om de samenwerking met ons verder te versterken met inachtneming van het principe van de gelijkheid en wederzijds voordeel”, aldus Li.

De Taiwanese president, Lee Teng-hui, heeft vandaag opnieuw de spot gedreven met het recente militaire vertoon van de Volksrepubliek. “Ondanks de raketten is onze beurs stabiel en onze economie is dat ook”, aldus Lee. “Zelfs als er tien of twintig raketten afgevuurd zouden worden, zouden we geen angst hebben”, aldus Lee. De president bracht gisteren een bezoek aan een groep Taiwanese eilandjes dichtbij het gebied waar China de militaire oefeningen houdt. Volgens de president zijn de Chinese leiders zeer bevreesd voor Taiwan. “Ze zien vrijheid en democratie (op Taiwan red.) en zijn doodsbang”, aldus Lee. (AP, AFP, Reuter)