Australiërs na zinderende strijd in cricketfinale

ROTTERDAM, 15 MAART. Het cricketteam van Australië is morgen de tegenstander van Sri Lanka in de finale van het wereldkampioenschap. De Westindies kwamen gisteren in de halve finale slechts vijf runs te kort tegen de Aussies. “Zij stonden 95 procent van de wedstrijd op voorsprong, wij vijf, maar dat waren wel de laatste”, zei de Australische aanvoerder Mark Taylor. Het favoriete Australië werd in 1987 al eens wereldkampioen.

West-Indië had voor 50.000 toeschouwers in het Indiase Chandigarh de winst voor het grijpen. De ploeg van de scheidende captain Richie Richardson had op een bepaald moment nog maar 49 runs in tien overs nodig. Bovendien waren er slechts twee slagmannen uit. In de desastreuze periode die daarop volgde, verloor West-Indië acht man en maakte slechts 37 runs.

De slotfase was adembenemend spannend. Met nog twee wickets in handen was West-Indië zes runs van de overwinning verwijderd en had daarvoor nog vijf ballen over. Toch ging het mis. Drie ballen voor het einde was het voorbij en hadden de Westindies een totaal van 203 all out. Australië was eerder op 208 uitgekomen. “Het is ongelooflijk”, stamelde Richardson na afloop.

Bij Australië was spinbowler Shane Warne de held. Hij pakte vier wickets voor een totaal van 36 runs. “Ik had voor het eerst in dit toernooi geluk”, zei Warne na afloop. “Van de laatste overs kan ik me weinig details meer herinneren. Het was zó spannend.”

De Aussies hadden aan bat een erbarmelijke start. Ze hadden pas vijftien runs toen er al vier man uit waren. Sterspeler Mark Waugh, die bij het wereldkampioenschap al drie keer boven de honderd was gekomen, maakte zelfs niet één run. Het waren de jongelingen Bevan (69 runs) en Law (72) die het Australische totaal redden. Bij West-Indië was Chandrapaul topscorer met 80, maakte Lara 45 en bleef aanvoerder Richardson in zijn laatste wedstrijd als international ongeslagen met 49.

De finale in het Pakistaanse Lahore tussen Australië en Sri Lanka betekent dat de twee landen elkaar toch nog ontmoeten tijdens het WK. In de poule trokken de Aussies zich terug voor het duel in en tegen Sri Lanka omdat ze bang waren voor ongeregeldheden. Mede daarom zijn de verrassend sterke Srilankezen nog steeds ongeslagen in dit toernooi.

Het elftal van Sri Lanka kreeg gisteren in Calcutta uitgebreide politiebegeleiding op weg naar het vliegveld voor de trip naar Lahore. De Indiase autoriteiten wilden geen risico nemen. Ze zijn er nog niet zeker van dat de woede van het volk over de uitschakeling van India voorbij is. Daarom ook zijn er dag en nacht bewakers voor het huis van aanvoerder Mohammed Azharuddin in Hyderabad geposteerd. Na de ontluisterende nederlaag tegen Sri Lanka verbrandden boze fans beeltenissen van Azharuddin.