Arnhem eist extra geld tegen drugsoverlast

ARNHEM, 15 MAART. De gemeente Arnhem heeft extra politie-agenten nodig om de problemen in de drugswijk Spijkerkwartier adequaat te kunnen aanpakken. Dit schrijft de gemeente in een brief aan de Tweede Kamer.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Arnhem het rijk om hulp vraagt. Eind februari vroeg de gemeente al samen met Nijmegen om extra geld. De Arnhemse brief bereikt de Tweede Kamer aan de vooravond van de behandeling van de drugsnota door de Kamer. De problemen in het Spijkerkwartier worden vooral veroorzaakt door de aanwezigheid van raamprostitutie, volgens de gemeente wat betreft omvang te vergelijken met de Wallen in Amsterdam. De buurt kent daarnaast een groot aantal drugsverslaafde tippelaars, rondzwervende junks en dealers.

De gemeente is de afgelopen maanden naar eigen zeggen druk doende geweest de problemen aan te pakken. Het gemeentebestuur werd daarin gestimuleerd door een groep boze bewoners van het Spijkerkwartier, die vinden dat Arnhem veel te weinig doet aan de drugsoverlast. In de brief aan de Kamer beamen burgemeester en wethouders met zoveel woorden dat er nog niet genoeg gedaan is. Het college herinnert aan het bedrag van ongeveer vierhonderd miljoen gulden dat volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) nodig is om de drugsnota goed uit te kunnen voeren. Arnhem heeft, zo zegt de gemeente, ongeveer dertig miljoen gulden nodig, onder andere voor extra nachtopvang voor verslaafden, voor extra politie en voor het inrichten van een zogeheten zorgzone voor verslaafde tippelaars.

De problemen in het Spijkerkwartier bestaan al enkele jaren, maar kwamen de tweede helft van het vorige jaar nadrukkelijker in de publiciteit toen een groep boze bewoners actie ging voeren voor een veiliger buurt. Zo legden ze de afgelopen maanden enkele keren het verkeer plat en trokken ze - verkleed als prostituée, klant of pooier - met veel lawaai door de wijk waar Arnhems burgemeester Scholten woont. Maandag maakte de gemeente een aantal nieuwe maatregelen bekend. Zo komt er definitief een tippelzone in één van de industrieterreinen aan de rand van de stad. Op termijn wil de gemeente de raamprostitutie uit het Spijkerkwartier verwijderen.