Albert Heijn doet mee aan chipknip

ROTTERDAM, 15 MAART. Albert Heijn, Shell Nederland en Vroom & Dreesmann zullen begin 1997 samen met ABN Amro een eigen klantenkaart met betaalfunctie op de markt brengen. Daarmee komt het maandenlang slepende conflict tussen de banken en de detailhandel over de kosten van het betalingsverkeer tot een einde.

Een woordvoerder van Albert Heijn zei vanmorgen desgevraagd dat ABN Amro “aanzienlijke” concessies heeft gedaan wat betreft de kosten voor het gebruik van de betaalkaart. Topman drs. C.H. van der Hoeven van Ahold dreigde vorige week nog dat Albert Heijn nog eind dit jaar met een eigen betaalkaart zou komen omdat de kaart van de banken, de chipknip, te duur zou zijn. Afgelopen herfst weigerden Albert Heijn en Vroom & Dreesmann om die reden nog deel te nemen aan een test met de chipknip in Arnhem.

ABN Amro zal de klantenkaart van Albert Heijn, Shell en Vroom & Dreesmann voorzien van de door Interpay ontwikkelde chipknip. Interpay is het samenwerkingsverband van de gezamenlijke Nederlandse banken. Albert Heijn, Shell en Vroom & Dreesmann gaan de betaalkaart gebruiken voor allerlei loyaliteitsprogramma's. De Drie zijn samen met ABN Amro al aandeelhouders in het bedrijf dat de Air Miles-kaart uitgeeft. Met behulp van de betaalkaart kunnen Air Miles, Albert Heijn- en Shell-zegels gespaard worden. Met de klantenkaart kunnen consumenten niet alleen betalen bij Albert Heijn, Shell en Vroom & Dreesmann, maar ook op alle andere plaatsen waar de Interpay-chipknip van de gezamenlijke banken als betaalmiddel wordt geaccepteerd.

Nu 's lands grootste retailers deelnemen aan het chipknip-project lijkt de gezamenlijke kaart van de banken het pleit te winnen. Naast de chipknip is er nog het kaartenproject van Postbank, PTT en de Primeurkaart van inkooporganisatie Superunie. Een woordvoerder van Albert Heijn liet weten dat de chipknip weinig te duchten heeft van de Primeurkaart. In tegenstelling tot de chipknip, waarbij elke werkdag alle transacties automatisch met de bank worden verrekend, werkt de Primeurkaart met een incassobureau.