Akkoord over herschikking schuld Moskou

MOSKOU, 15 MAART. Rusland en de Club van Parijs hebben gisteren overeenstemming bereikt over een herschikking van de Russische schulden. Moskou zal bovendien mogelijk nog dit jaar tot de club van 17 crediteurenlanden toetreden.

Het schuldenakkoord werd bereikt in besprekingen tussen premier Viktor Tsjernomyrdin en voorzitter Christian Noyer van de Club van Parijs. “We hebben er bij Christian Noyer begrip voor gevonden dat de schuldbetalingen aan de Club van Parijs niet van invloed mag zijn op de economische ontwikkeling van ons land”, aldus vice-premier Oleg Davidov, die werd geciteerd door het Russische persbureau Itar-Tass.

Davidov wilde geen bijzonderheden geven over de schuldenregeling. Moskou staat nog voor 38 miljard dollar in het krijt bij de landen van de Parijse Club. “We hebben een praktische oplossing gevonden voor een vergaande herschikking.”

Volgens het Russische persbureau Interfax voert Noyer de komende dagen overleg met de crediteurenlanden over de concrete herschikking over een lange periode van de schulden. Rusland, dat het leeuwendeel van de schulden van de oude Sovjet-Unie overnam, heeft de afgelopen jaren akkoorden met zijn crediteurenlanden gesloten voor telkens een jaar.

Vorig jaar november begonnen onderhandelingen met de Parijse Club over een vierde herschikking. Moskou wilde een meerjarenregeling. In november vorig jaar kwamen de partijen tot overeenstemming. Het zou drie jaar worden, de duur ook van het vorige maand gesloten jongste miljardenkrediet met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Een belangrijke voorwaarde voor een lange-termijnakkoord met de Club van Parijs werd vorige maand vervuld toen overeenstemming met het (IMF) werd bereikt over een driejarige lening van 10,2 miljard dollar.

Vorig jaar november kwam Moskou al rond met de in de Club van Londen samenwerkende westerse banken die nog geld van Moskou tegoed hebben. Het ging om de terugbetaling van 32,2 miljard dollar waarover de Russen 25 jaar mogen doen.

Vice-premier Davidov verklaarde gisteren dat Rusland mogelijk nog dit jaar tot de Club van Parijs zal toetreden. Het lidmaatschap het zal volgens hem makkelijker maken schuldenregelingen te treffen met de ontwikkelingslanden die bij Moskou nog voor 130 miljard dollar in het krijt staan. Volgens Davidov zal het lidmaatschap van de Club van Parijs eind juni op de top van de G7-landen (VS, Canada, Frankrijk, Japan, Duitsland, Groot-Britannië en Italië) in het Franse Lyon worden bezegeld. Dat is precies tussen de twee rondes van de Russische presidentsverkiezingen. De huidige president Jeltsin, die herkozen wil worden, zal een internationaal diplomatiek succes wellicht goed kunnen gebruiken. Vanaf maandag krijgt Moskou al een waarnemer bij de Parijse club. (AP)