Abdoesjaparov wint, Van Bon blijft leider

SANTA MARINELLA, 15 MAART. Leon van Bon heeft gisteren zijn leiderstrui in de Tirreno-Adriatico behouden. De tweede etappe, een rit over 180 kilometer van Ferentino naar Santa Marinella, eindigde in een massasprint waarin de Oezbeek Djamolidin Abdoesjaparov de snelste was. Hij versloeg Jan Svorada en Fabio Baldato.

De laatste naderde Van Bon in het klassement daarmee tot op twee seconden. De Nederlander kon zich niet mengen in de sprint om de dagprijs. Adri van der Poel hield hem goed uit de wind, maar 300 meter voor de finish werd Van Bon weggeduwd en kwam hij bijna ten val.

De etappe van gisteren werd gekenmerkt door een lange vlucht van de Italiaan Di Francesco. Die ontsnapte na 25 kilometer uit het peloton en werd pas achttien kilometer voor de finish achterhaald. Zijn grootste voorsprong bedroeg 12 minuten en 25 seconden. Vooral de Polti-ploeg maakte in de slotfase vaart, af en toe terzijde gestaan door de formatie van Jan Raas. Petito demarreerde vlak voor Santa Marinella ook nog, maar hij kreeg niet meer dan 200 meter voorsprong.

Jesper Skibby verscheen niet aan de start. De Deen uit de ploeg van Cees Priem heeft last van een voorhoofdsholte-ontsteking.

Stefano Casagrande boekte in de vijfde etappe van Parijs-Nice zijn eerste grote zege. De 23-jarige Italiaanse neo-prof uit de ploeg van Gianni Bugno bleef op het geaccidenteerde traject in de Tarn na een solo van ruim honderd kilometer de eerste achtervolgers 27 seconden voor. Van hen kwam de Fransman Laurent Jalabert als eerste over de finish. De drager van de witte trui verstevigde daarmee zijn leidende positie in het algemeen klassement. Zijn voorsprong op oud-wereldkampioen Lance Armstrong bedraagt nu 43 seconden.(ANP)