Zuid-Korea zal zich 'ferm verdedigen' tegen Japan

SEOUL, 14 MAART. De Zuidkoreaanse president Kim Young Sam heeft gisteren de marine opdracht gegeven de Zuidkoreaanse territoriale wateren “ferm en resoluut” te verdedigen. De boodschap van Kimwordt gezien als een waarschuwing aan het adres van Japan, waarmee Zuid-Korea onenigheid heeft over enkele kleine eilandjes die tussen beide landen in liggen.

“We moeten onze zeeën grondig bewaken, elke centimeter van onze kust, evenals de geïsoleerde, afgelegen eilanden”, zo zei Kim in een toespraak voor de marine-academie. Hoewel de president Japan niet met name noemde komen zijn opmerkingen op een moment dat de twee landen in een conflict zijn verwikkeld over twee rotspunten in zee, door de Koreanen Tokdo genoemd en door Japan Takeshima. Beide regeringen eisen de soevereiniteit op over de eilandjes, vooral omdat overeenkomstig de zeeverdragen een economische zone rondom de eilanden mag worden aangegeven.

De eilandjes zijn momenteel in Koreaans bezit; er woont één visser en het Zuidkoreaanse leger stuurt er zo nu en dan een patrouille naar toe. Japan protesteerde vorige maand fel toen Seoul aankondigde dat op Tokdo een werf zou worden gebouwd. De Zuidkoreaanse reactie op dat protest was even fel. En gisteren maakte Kim duidelijk dat Zuid-Korea niet van plan is met Japan over de eilandjes te praten. “We zullen elke aanval op onze soevereiniteit afslaan”, zo zei Kim.

In zijn rede maakte Kim ook gewag van een mogelijke militaire provocatie door Noord-Korea. “Niemand kan voorspellen in wat voor roekeloos avontuur het Noordkoreaanse regime zich wil storten om te ontsnappen aan zijn crisis”, aldus Kim. Noord-Korea wordt sinds de vorige zomer geplaagd door een ernstige economische crisis, die ten dele worden toegeschreven aan overstromingen. (AP)