Zeven doden bij aanslag op restaurant in Bahrein

MANAMA, 14 MAART. Bij een brandaanslag op een restaurant in Bahrein zijn vannacht zeven mensen om het leven gekomen.

Volgens ooggetuigen gooiden vijf gemaskerde mannen molotovcocktails naar binnen en goten zij benzine over de toegangsdeur zodat bezoekers van het restaurant niet naar buiten konden. Het restaurant is gelegen in de shi'itisch wijk Sitra van de hoofdstad, Manama.

In Bahrein is de politieke en sociale onrust recentelijk toegenomen. Brandstichtingen, bomaanslagen en rellen tussen de veiligheidsdienst en shi'itische opponenten van de sunnitische koninklijke familie hebben veelvuldig plaats. Shi'iten, die de meerderheid vormen van de Bahreinse bevolking, zijn ontevreden over de naar hun oordeel beperkte rechten die zij hebben.

In januari beschuldigde Bahrein verscheidene landen in de regio ervan achter de onlusten te zitten die in die tijd, na een tussenpauze van enkele maanden, op het eiland waren teruggekeerd.

Officiële kranten schreven toen dat “deze acties zijn verordonneerd, georganiseerd en aangezwengeld vanuit het buitenland”. Iran werd daarbij met name genoemd.

De Golfstaat Qatar gaf Bahreinse oppositieleiders radiozendtijd waarin zij hun denkbeelden konden uitdragen. Kroonprins Abdullah zei recent dat de onrust “onze maatschappij vreemd is”.

De shi'itische oppositie ontkent gesteund te worden door Iran. Zij zegt actie te voeren voor politieke en economische hervormingen in Bahrein. (AFP, Reuter)