VS geïrriteerd over weglopen Palestijnse terrorist in Italië

ROME, 14 MAART. Ruim een week hebben de Verenigde Staten toegekeken hoe allerlei Italiaanse autoriteiten probeerden elkaar de zwartepiet toe te spelen, maar gisteren heeft het State Department geïrriteerd het heft in eigen handen genomen: Washington looft twee miljoen dollar uit voor informatie die leidt tot de arrestatie van de Palestijnse terrorist Magied al-Molqi, die eind vorige maand met een officieel verlof in zijn hand min of meer is weggelopen uit een Italiaanse gevangenis.

Molqi is een van de vier kapers van het cruiseschip Achille Lauro die in Italië zijn veroordeeld wegens die kaping en de moord op de bejaarde, aan een rolstoel gebonden joodse Amerikaan Leon Klinghoffer, wiens lijk daarna in zee werd gegooid. Molqi, veroordeeld tot dertig jaar cel, had twaalf dagen verlof gekregen wegens goed gedrag. Hij was naar de katholieke hulporganisatie Caritas gegaan, bracht twee dagen door bij een vriendin en verdween daarna spoorloos.

De Italiaanse regering behandelde dit aanvankelijk als een bedrijfsongelukje en deed de zaak af in een kort communiqué. Maar na woedende Amerikaanse reacties is een onderzoek begonnen tegen de magistraat die het verlof, het vierde in korte tijd, heeft goedgekeurd.

Schoorvoetend erkent het kabinet dat de geloofwaardigheid van Italië op het spel staat. De protesten van Amerikaanse zijde komen hard aan. Lisa Klinghoffer, de dochter van de vermoorde man, zei: “De boodschap van uw land is duidelijk: als je een terrorist bent en straffeloos Amerikanen wil vermoorden, is Italië de juiste post.”

Afgelopen zondag heeft de Coalition for Jewishs Concerns een protestmanifestatie gehouden bij het Italiaanse consulaat in New York. “Vijftig jaar geleden heeft Italië tot zijn grote schande samengewerkt met het nazisme,”

schreeuwde rabbijn Avi Weiss de tientallen betogers toe. “Nu is de Italiaanse regering medeplichtige van het internationale terrorisme.”

“De hypocrisie van de huidige Italiaanse president van de Europese Unie is onaanvaardbaar,” zei Weiss later tegen journalisten.

“Op de ministersbijeenkomst van zondag heeft Italië Israel en de PLO uitgenodigd om het terrorisme te bestrijden, terwijl zij de eerste is om het niet te doen.”

De Italiaanse minister van justitie Vincenzo Caianiello probeert de affaire af te doen als een botsing tussen twee verschillende rechtssystemen. “Onze wetgeving is gericht op rehabilitatie,” zei hij. “Dat is erg geciviliseerd en geavanceerd. In de Verenigde Staten kijken ze alleen naar straf en repressie.”

Maar ook in Italië gaan nu stemmen op voor herziening van de wet-Gozzini. Deze biedt veroordeelden die een derde van hun straf hebben uitgezeten, onder bepaalde voorwaarden de mogelijkheid tot kort verlof. Ook mafiosi en terroristen kunnen ervan profiteren.

Molqi is niet de eerste Achille Lauro kaper die ertussen knijpt.

Direct na de arrestatie van de kapers, wiens toestel was onderschept door de Amerikanen en gedwongen was in Sicilië te landen, ontsnapte het brein van de actie, Abu Abbas. Vijf jaar geleden zijn twee anderen ontkomen op ongeveer dezelfde manier als Molqi. Alleen Ibrahim Fatayer Abdelatif zit nu nog een straf van 25 jaar uit in een gevangenis bij Genua.

De zaak zat opnieuw vraagtekens bij het Italiaanse Midden-Oosten-beleid. Italië is er vaak van beschuldigd uit angst voor represailles en in de hoop op goede contracten een halfslachtige houding te hebben aangenomen tegenover Palestijns terrorisme.

    • Marc Leijendekker