Voorkeur; Muziek

HÉLÈNE GRIMAUD De pianiste Hélène Grimaud geeft 17 mrt 2015 een recital in de serie Meesterpianisten in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Op het programma staan de Chaconne van Bach/Busoni, delen uit de Iberia Suite van Albéniz en de Sonate nr. 3 op. 5 van Brahms.

BASHO ENSEMBLE Het Basho Ensemble olv Jurrien Sligter speelt 'Indianen-liederen' met muziek van Jacques Bank (Fred Walking Badger and Aaron Rivers are missing, met dia's uit het indiaanse blad 'Smoke Signals'), Busoni (Indianisches Tagebuch), Paul Termos (The Book of Indians) en Marc van Vugt (Mekaron). 17 mrt 11u30 Kunsthuis 13 Velp; 21 mrt 20u15 De Unie Rotterdam; 23 mrt 15u Stedelijk Museum Amsterdam; 24 mrt 16u De Utrechtse School Utrecht.

DE VOLHARDING De Volharding speelt muziek van Geert van Keulen (de première van Gestel en diens bewerking van Vijf sarcasmen van Prokofjev voor blaasorkest), Peter Jan Wagemans, Gordon McPherson en Steve Martland. 17 mrt 12u30 Theater Bis Den Bosch; 22 mrt 20u De Klinker Winschoten; 23 mrt 20u Waterstaatskerk Hengelo; 24 mrt 15u30 St. Janskerk Maastricht; 26 mrt 20u30 Futura Plaza Eindhoven; 28 mrt 20u15 Concertgebouw Haarlem.

TWEE STABAT MATERS Het Brabants Orkest geeft olv Ed Spanjaard uitvoeringen van het Stabat Mater Szymanovski en het Stabat Mater van Rossini. Solisten zijn Andrea Catzel, Alison Browner, Marten Smeding en Jaco Huijpen. 19 mrt 20u30 Chassé Theater Breda; 21 mrt 20u15 Schouwburg Tilburg; 22 mrt 20u15 Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven; 24 mrt 14u15 Theater aan de Parade Den Bosch.

DHRUPAD UIT INDIA Dhrupad is een statige zangstijl die voortkomt uit nauwgezette recitatie van heilige Sanskrietverzen. Zia Fariduddin Dagar, een van de laatste vertegenwoordigers van deze stijl komt met een groep met o.a. een surbahar erin, de basversie van de welbekende sitar. 15 mrt Vredenburg Utrecht, 16 mrt Tropeninstituut Amsterdam, 17 mrt Doelen Rotterdam, 26 mrt Oosterpoort Groningen, 30 mrt Korzo Den Haag, 3 april Stadsschouwburg Nijmegen.

CHAâBI UIT MAROKKO De Casablanca afkomstige groep van vocalist Majmoate Essaada speelt malhoun, chaâbi en taktouka, drie vormen van populaire muziek, de een wat moderner dan de ander. 15 mrt Doelen Rotterdam, 16 mrt RASA Utrecht.

TORI AMOS Wijdbeens en midvoor achter de piano want, vindt Tori Amos, mooie meisjes zijn er om gehóórd te worden. 15 mrt Congresgebouw, Den Haag, 16 mrt RAI, Amsterdam.

TORTOISE Vreemde instrumentale muziek uit de Amerikaanse alternatieve gitaarsector. 16 mrt Arena, Amsterdam, 17 mrt Vera, Groningen.

BABYLON ZOO Zanger Jas Mann van het Engelse spijkerbroekenhitwonder Babylon Zoo beweert dat hij niet door David Bowie's 'Space Oddity' is beïnvloed, maar zijn 'Spaceman' ademt precies dezelfde sfeer van ruimtevaartromantiek en stukgelezen science fiction-stripboeken. 20 mrt Melkweg Max, Amsterdam.