Voorkeur; Musea

VERMEER De 350.000 kaartbezitters zijn welkom en niemand zal teleurgesteld worden. In vier bescheiden zalen komen de schilderijen, min of meer chronologisch gerangschikt, in al hun ontroering tot hun recht. Ze hangen op de groene wanden, weliswaar niet altijd ruim, maar wel huiselijk tussen schouwen en lambrizeringen: Gezicht op Delft, De Muziekles, Het Meisje met de rode hoed en nog 19 andere werken. Wie verlangt niet naar de rust, de concentratie, de ruimte, de soberheid en de suggestie van eeuwige continuiteit in zo'n Delftse binnenkamer? Van 1 mrt t/m 2 juni. Kaarten alleen nog via VVV-kantoren en in beperkte mate bij het museum. Met Pasen (7/8 april) en Pinksteren (26/27 mei) en op een aantal donderdagen en vrijdagen is het museum tot middernacht geopend. Open: alle dagen van 09-18u, do. en vr. tot 21u.

TEYLERS De opening van de nieuwbouw van het Teylers Museum wordt gevierd met drie tentoonstellingen, waarvan een niet uit eigen bezit. In de zaal voor wisselexposities zijn 52 schilderijen te zien van de Italiaan Giorgio Morandi (1890-1964). De twee tentoonstellingen uit eigen bezit vormen een goede verwijzing naar de twee pijlers van het museum, dat zowel de wetenschap als de kunst wil bevorderen. In de verbouwde Aquarellenzaal hangen tekeningen uit de beroemde verzameling Italiaanse meesters die het museum in 1790 aankocht en in het boekenkabinet zijn boeken over en fossielen van kwastvinnige vissen te zien. Giorgio Morandi t/m 12 mei, Italiaanse tekeningen t/m 2 juni en Vissen van Solnhofen t/m 25 mei. Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Di t/m za 10-17u, zo 12-17u.

LEON KOSSOFF Kleur kan hij niet verdragen en verf kan hij niet uitstaan. Een 'mooie lijn' moet hem een gruwel zijn en het kwasten een worsteling zonder einde. Leon Kossoff houdt niet van schilderen. Wie voor het eerst een overzicht van zijn werk ziet, kan zich nauwelijks aan zo'n fantasie over de schilder onttrekken. Een groter publiek maakte met hem kennis op de Biënnale van Venetië. Het Stedelijk Museum in Amsterdam brengt dezelfde tentoonstelling, aangevuld met een tiental schilderijen die eveneens zoiets gewoons als een markt, een kerk of een metrostation tot onderwerp hebben. Leon Kossoff, tot 31 mrt in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Ma t/m zo 11-17u.

FOTOGRAFIE Verstopt in mappen, boeken en albums lagen de mooiste 19de eeuwse foto's. Absolute topstukken soms, waarvan niemand enige weet meer had. Ze schetsen een breed beeld van de Nederlandse fotografie in een internationale contekst. Naar nu blijkt wisten de Nederlanders zeer goed wat er elders in Europa werd gemaakt. Omgekeerd was het Nederlandse werk in Europa bekend. Hoe groot die onderlinge wisselwerking was, komt nu pas aan het licht. Foto's van internationale grootheden als Julia Margareth Cameron, Gustave Le Gray en Edouard Baldus en van Nederlanders als Witsen, Breitner, Asser en het duo Munnich en Ermerins in Een Nieuwe Kunst: fotografie in de negentiende eeuw t/m 5 mei in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam dag 10-17u en t/m 28 april in het Van Goghmuseum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam dag 10-17u.

CHERUBIJNTJES Jacob de Wit (1695-1754) was de best betaalde schilder van zijn tijd. Zijn clientèle werd voor een groot deel gevormd door de rijke Amsterdamse burgerij, voor wie De Wit plafondschilderingen, schoorsteenstukken en andere decoraties maakte. Op de tentoonstelling in museum Amstelkring ligt het accent op religieuze voorstellingen. Aan de putti en cherubijntjes is slechts een klein zaaltje gewijd, maar ze vormen het meest aansprekende deel van de tentoonstelling. De Wit heeft zichtbaar plezier gehad in het schetsen van al die blozende en gevleugelde kindertjes. Putti en Cherubijntjes, Het religieuze werk van Jacob de Wit t/m 17 mrt in Museum Amstelkring, Oudezijdsvoorburgwal 40, Amsterdam. Ma t/m za 10-17u, zo 13-17u.

EN VERDER Power & Gold t/m 15 sept in Museum voor Volkenkunde, Rotterdam; De Lelijke Tijd, pronkstukken van Nederlandse interieurkunst 1835-1895, t/m 31 mrt 1996, Rijksmuseum 42, Amsterdam; De Boeddha's van Siam t/m 15 april in de Nieuwe Kerk op de Dam in Amsterdam; Ary Scheffer, gevierd romanticus t/m 24 mrt in het Dordrechts Museum; Leonardo da Vinci, uitvinder, wetenschapper, kunstenaar tot 17 mrt in de Kunsthal.