Van Bon bewijst talent in Italiaanse rittenkoers

ROTTERDAM, 14 MAART. De verrassende ritzege van Leon van Bon in de Tirreno-Adriatico is een teken dat de Nederlandse wielersport omhoog krabbelt. De 24-jarige coureur van de Rabo-ploeg behaalde gisteren zijn eerste overwinning van dit seizoen. Bij de finish in Fiuggi had hij twee seconden voorsprong op Fabio Baldato. In het tussenklassement heeft Van Bon, dankzij het bonificatiesysteem, vier tellen voorsprong op de Italiaan.

De openingsdag in de Tirreno Adriatico werd gekenmerkt door een hoog tempo en veel ontsnappingen. Een kilometer voor de meet demarreerde Van Bon. Vlak voor een bocht verhoogde hij zijn snelheid. “Ik heb de Italianen in eigen huis verslagen. Beter kan ik het niet wensen.”

De Italiaanse rittenkoers wordt in de jaren negentig beheerst door de sterkste wielernatie ter wereld. Op het heuvelachtige parcours, met zijn vele steile klimmetjes, kwamen de Nederlanders er de laatste jaren niet meer aan te pas. Volgens Van Bon was zijn zege een gevolg van de uitstekende ploegentactiek. De Belg Edwig van Hooydonk deed het vuile werk, de Deen Rolf Sörensen gaf de goede aanwijzingen en de Nederlander Michel Boogerd hielp zijn ploeggenoot over de laatste beklimming heen.

Voor de 24-jarige Van Bon moet 1996 het jaar van de grote doorbraak worden. Volgens zijn nieuwe ploegleider Theo de Rooy is de derdejaars beroepsrenner een groot talent dat zijn eigen mogelijkheden nog niet op waarde heeft geschat. Bij de oude ploeg van Jan Raas kreeg Van Bon te weinig adviezen om zijn gebrek aan ervaring te ondervangen. Sinds Raas meer als manager optreedt en het veldwerk aan De Rooy overlaat, krijgen de jonge coureurs de aandacht die ze verdienen. “Er heerst een perfecte sfeer binnen de ploeg”, sprak Van Bon na zijn overwinning.