Tijdslimiet verstreken, einde in zicht; Aziaten reageren nog niet op Fokker

AMSTERDAM, 14 MAART. De Aziatische kandidaatkopers voor Fokker, het Chinese staatsbedrijf AVIC en het Koreaanse concern Samsung, hadden rond het middaguur nog geen uitsluitsel gegeven over hun plannen met Fokker. De bewindvoerders verlangden voor 12.00 uur duidelijkheid. Komt die er niet, dan is het met Fokker afgelopen.

De partijen waren vanochtend nog wel met elkaar in contact. Rond het middaguur waren de bewindvoerders in gesprek met minister Wijers van Economische Zaken. De woordvoerder van Fokker achtte het onwaarschijnlijk dat de bewindvoerders direct na het aflopen van de deadline met een boodschap naar buiten zouden komen. “Er kan bij wijze van spreken ook om twee uur bericht van de Aziaten komen. Dan zullen we dat uiteraard niet naast ons neerleggen.” Mocht er inderdaad bericht uit China of Korea komen, dan duurt het bovendien enige tijd voordat de bewindvoerders hierover een waardeoordeel kunnen geven. “Dat stuk papier zal ongetwijfeld weer bestudeerd moeten worden. Er zullen vraagpunten zijn en we zullen wellicht weer contact moeten zoeken, ook met Economische Zaken. Voor hetzelfde geld is er pas vrijdagochtend duidelijkheid. Je kunt pas wat zeggen als de bewindvoerders vinden dat er een stuk ligt dat inhoudelijk serieus genoeg is om mee door te gaan”, aldus de woordvoerder.

“We beseffen hoe belangrijk deze dag voor Fokker is”, zei vanochtend een van de topmensen van Samsung Aerospace, de luchtvaarttak van het Zuidkoreaanse conglomeraat, telefonisch tegen onze correspondent in Singapore. “Maar we kunnen nog niet zeggen of Samsung vandaag met een positief of negatief voorstel zal komen. Elke conclusie die daarover getrokken wordt in Nederland is op dit moment zeer prematuur”, aldus de Samsung-manager.

Het Koreaanse bedrijf wil ook niet zeggen of er vandaag wel of geen voorstel zal komen. “Het is aan de bewindvoerders hoe ze de contacten die we met Fokker hebben en de antwoorden en de informatie die we ze hebben gegeven, interpreteren. Nogmaals, wij hebben nog steeds grote interesse in Fokker en die zal er ook na vandaag blijven. De tijd werkt alleen niet in ons voordeel, dat is duidelijk. We hebben nog zeker een aantal weken nodig voordat we een definitief besluit kunnen nemen, want er moet nog steeds veel worden uitgezocht.Wij doen ons best.”