Société Générale klaagt over steun CL

PARIJS, 14 MAART. De grote Franse bank Société Générale heeft een procedure aangespannen bij het Europese Hof van Justitie tegen de steun die de Franse staat geeft aan Crédit Lyonnais. Volgens Société Générale werkt de hulp aan de noodlijdende staatsbank concurrentievervalsend.

Voor Crédit Lyonnais komt de juridische affaire ongelegen. Ook nadat de meest uitzichtloze en verlieslijdende deelnemingen vorig jaar zijn afgesplitst leverde 1995 de bank nog allerminst het gehoopte herstel op.

Bovendien deed de omstreden zakenman Bernard Tapie CL een rechtszaak aan om de winst op de verkoop van het hem oorspronkelijk toebehorende sportbedrijf Adidas te claimen - de bank stak die in haar zak nadat Tapie zijn leningen aan de bank niet meer kon voldoen.

De nieuwste rechtszaak is vooral een pricipieel gevecht. Société Générale maakte vorige jaar, ten tijde van het afronden van de steunoperatie, samen met de geprivatiseerde Banque Nationale de Paris bezwaar bij Europees concurrentie-commissaris Van Miert. Dat stoorde de Franse overheid en Crédit Lyonnais toen al hevig. SG kreeg destijds nul op het rekest en legt de zaak nu voor aan het Europese Hof. De beloofde steun plus garanties zijn 'enorm en in feite onbegrensd'.

Crédit Lyonnais heeft op zijn beurt een zaak aanhangig gemaakt bij het Europese Hof. Bovendien bestrijdt CL in Brussel de voorwaarden die de Commissie aan goedkeuring van de steunoperatie heeft opgelegd. Met name de eis om de helft van Europese netwerk af te stoten zou de bank in zijn levensvatbaarheid bedreigen.

Het Europese Hof doet naar verwachting over anderhalf jaar uitspraak. Het is moeilijk in te zien hoe de steunoperatie, waarvan de uitvoering in volle gang is, dan nog kan worden teruggedraaid mocht het Hof de goedkeuring van de Commissie annuleren.

    • Marc Chavannes