Rockgroep Spain is zweverig op een prettige manier; Tergend langzaam 'hou van jou'

Concert: Spain. Gehoord: 12/3 Paradiso, Amsterdam. Herhaling: 14/3 Den Haag, 29/3 Haarlem.

De zoon van Bob Marley is reggaezanger, de zoon van John Bonham werd hardrockdrummer en de zoon van Tim Buckley doet er alles aan om te verhullen dat zijn vader óók een singer/songwriter was. De zoon van jazzbassist Charlie Haden speelt weliswaar basgitaar, maar verder treedt Josh Haden nauwelijks in het voetspoor van zijn beroemde vader. Er spreekt zelfs een zekere ironie uit het feit dat de verpakking van The Blue Moods Of Spain, het debuutalbum van de groep van zanger/bassist Josh Haden, een nauwgezette pastiche is van de oude jazzhoezen op het Blue Note-label. Met jazz heeft de muziek van Spain niets te maken, evenmin als met Spanje. Eerder vertoont de omfloerste en tergend langzame rockmuziek van het Californische viertal raakvlakken met triphop en easy listening. In de breed uitgesponnen nummers die niet aan een tijdslimiet gebonden zijn, wordt een breekbare sfeer opgeroepen. Met zijn uiterlijk van een in de rock & roll verdwaalde student natuurkunde is het een merkwaardige gewaarwording om Josh Haden zijn zwoele teksten in de microfoon te zien neuriën. De beide gitaristen spelen hun heldere blues-licks in de laagste versnelling, terwijl Haden mijmert over zijn droom van de liefde. De woorden doen er eigenlijk niet toe, want voor zover verstaanbaar zijn het clichés van het kaliber 'hou van jou/blijf je trouw'.

De schijnbaar eindeloze herhaling van steeds weer diezelfde simpele akkoordenreeks, geleend van Jimi Hendrix' versie van All Along The Watchtower en gespeeld als een oude plaat van Neil Young & Crazy Horse op een te laag toerental, werkte op den duur hypnotiserend. Ambient, zweverig en wazig: Spain is het op een prettige manier. Wie zich er al te zeer door liet meeslepen, werd met Willie Nelsons Funny How Time Slips Away terug naar de aarde geloodst. Alsof de hippietijd in Paradiso herleefde, bleef een deel van het publiek een optreden lang op de grond zitten.

    • Jan Vollaard