PTT Telecom gaat bieden op Irish Telecom

JAKARTA, 14 MAART. PTT Telecom brengt volgende week een voorlopig bod uit op een minderheidsbelang in de Ierse telefoonmaatschappij Irish Telecom. Dat heeft drs. Ben Verwaayen, algemeen directeur van PTT Telecom, vanmorgen in Jakarta bekendgemaakt.

PTT Telecom, dochter van Koninklijke PTT Nederland (KPN), weigert vooralsnog details te geven over prijs en omvang van het beoogde belang en de daarbij geldende voorwaarden. Het bod zal samen worden uitgebracht met de Zweedse telecommunicatie-onderneming Telia, waarmee PTT Telecom enkele jaren geleden al het Europese telecombedrijf Unisource oprichtte.

Het bod op een belang in de Ierse zustermaatschappij past in de strategie van PTT Telecom zijn buitenlandse activiteiten te vergroten. Irish Telecom selecteert dit jaar een buitenlandse partner om beter opgewassen te zijn tegen concurrentie als ook de Ierse telecom-markt op last van de Europese Unie wordt geliberaliseerd. De Ierse overheid heeft verschillende telecom-bedrijven, waaronder British Telecom, Teledanmark en enkele Amerikaanse bedrijven, gevraagd om (niet-bindende) biedingen op een belang van 35 procent. Bankiers schatten de waarde ervan op 700 miljoen dollar, bijna 1,2 miljard gulden.

Verwaayen bezoekt Jakarta deze week voor besprekingen met Indonesische autoriteiten over de ontwikkeling van de nationale telecommunicatiesector, waarin PTT Telecom de laatste jaren zijn activiteiten flink heeft uitgebreid. Eerder deze week ondertekende hij er het contract waardoor Telecom een belang van 17,28 procent verwerft in Telkomsel, een Indonesische exploitant van mobiele digitale (GSM-)telefonie.

Telecom betaalt er 304 miljoen dollar in contanten voor, en geeft bovendien immateriële ondersteuning ter waarde van 29 miljoen dollar. Daarmee kost de participatie zo'n half miljard gulden, de grootste buitenlandse investering die PTT Telecom ooit op eigen houtje heeft gedaan.

Twee jaar geleden besteedde PTT Telecom in Indonesië al 90 miljoen dollar aan een belang van 30 procent in Bakrie Electronic Company, waarmee het telecom-netten in Jakarta en Bandung aanlegt en exploiteert.

Buitenlandse expansie blijft voor PTT Telecom een van de belangrijkste doelstellingen voor de komende jaren. Met het gefaseerde verlies van monopolieposities op de diverse telecom-markten - als laatste zal de belangrijke binnenlandse markt voor spraaktelefonie in juli 1997 opengaan - weet het bedrijf zich ervan verzekerd dat het binnen Nederland alleen maar marktaandeel kan verliezen. Compensatie daarvoor wordt sinds 1992, toen Unisource werd opgericht, gezocht op de internationale markt.

Verwaayen zei vanochtend op termijn van drie tot vijf jaar zo'n 25 procent van zijn omzet - nu 13 à 14 miljard gulden - in het buitenland te willen behalen. Actuele percentages wilde hij niet noemen. Volgens de Telecom-directeur zou zijn bedrijf nu nog volledig zonder buitenlanse activiteiten toekunnen, “maar over vijf jaar zeker niet'.

In samenwerking met de Zwitserse Unisource-partner Swiss Telecom gaf PTT Telecom vorig jaar een recordbedrag uit voor de verwerving van een gezamenlijk aandeel van 27 procent in de Tsjechische telefoonmaatschappij SPT. Hiervan bedroeg de prijs 1,32 miljard dollar contant en nog eens 131 miljoen dollar aan opleidingen en technologie. PTT Telecom betaalt hiervan ongeveer de helft.

De beoogde deelneming van de Nederlands-Zwitserse combinatie in Belgacom, waarvan de Belgische staat 49,9 procent te koop aanbood, liep eind vorig jaar spaak. Een consortium van Amerikaanse, Deense en Singaporese en betaalde vier miljard gulden, een miljard meer dan PTT Telecom en Swiss Telecom ervoor over hadden.

PTT Telecom verwierf vorig jaar ook een aandeel in CNI, een consortium dat in Duitsland de strijd aanbindt met gigant Deutsche Telekom.

Daarnaast maakt het Nederlandse telecommunicatiebedrijf al langer deel uit van joint ventures in Bulgarije, Hongarije en Oekraïne.

    • Hans Wammes