Oud-Olympiërs op bezoek in Arena

AMSTERDAM - Ada Kok kijkt haar ogen uit in de Amsterdam Arena. De oud-zwemster die in 1968 goud won op de Olympische Spelen in Mexico-stad, was gisteren samen met 170 andere oud-Olympiërs te gast in het nieuwe onderkomen van Ajax, de Arena.

Daar openden de sporthelden van weleer de zogenaamde fly-over, een verbinding tussen de doorgaande weg buiten het stadion en het 'VIP-dek'. Vervolgens kregen ze een rondleiding door de voetbaltempel, die in augustus klaar moet zijn. Koud was het wel tijdens het 'rondje', maar de bewondering groot. De atleten Evert Wijburg en Gijs Takken, beide reserve in respectievelijk 1928 en 1948, vinden al die nieuwe technische mogelijkheden prachtig. Wijburg: 'Gijs was een hinkstapspringer. Toen had je nog van die balken waar je voor diende te blijven bij het afzetten. Bleven de splinters gewoon in je spikes hangen. Takken: 'En als je voor het hordenlopen wilde trainen, moest je hamer en spijkers meenemen om de horden te maken.'

De bijeenkomst was georganiseerd door de Vereniging voor oud-Olympiërs, die op 14 september tien jaar bestaat. Ze houdt enkele keren per jaar dergelijke evenementen voor haar leden. De opkomst was nog nooit zo groot als gisteren. Volgens Fanny Blankers-Koen is dat vrij logisch. Want wat is nu leuker, het weerzien van oud-collega's of het bezichtigen van de Arena? 'Nou, toch wel dat laatste hoor. Bovendien, mij wordt zo veel gevraagd dat ik nauwelijks andere sporters kan spreken.'

(Foto NRC HANDELSBLAD, Rien Zilvold)