Ondernemer verdacht van wijnfraude

PARIJS, 14 MAART. De justitie in de Gironde stelt een onderzoek in naar vermeende fraude met Bordeaux-wijnen. Volgens berichten in de Franse pers gaat het om het wijngoed Giscours waar de Nederlandse zakenman Eric Albada Jelgersma een meerderheidsbelang in heeft.

De zaak werd deze week aan het rollen gebracht door het weekblad Le Canard Enchaîné. Het satirisch weekblad heeft in Frankrijk een reputatie als onthuller van pijnlijke feiten die zelden worden tegengesproken of voor de rechter weerlegd. Het blad noemt de naam van de Nederlandse eigenaar niet; dat deed het Franse persbureau AFP vanmorgen wel.

Albada Jelgersma ontkende vanochtend desgevraagd dat er een justitieel onderzoek loopt. Hij zegt dat de negatieve publiciteit (”lastercampagne”) rond zijn Chateau is ingegeven door de minderheidsaandeelhouders die niet blij zouden zijn met zijn meerderheidsbelang. Hij zegt zelf de Franse wijnautoriteiten te hebben ingeschakeld toen hij in de gaten kreeg dat een directeur op het Chateau, die er inmiddels niet meer werkzaam is, had gesjoemeld met de wijnproduktie. De autoriteiten zijn vervolgens langsgekomen en “hebben uiteindelijk het groene licht gegeven. Er is helemaal niets aan de hand”, aldus Albada Jelgersma. Hij zegt voor 87 procent eigenaar te zijn van het Chateau.

Het wijngoed in de Médoc zou 50.000 liter van de oogst '95, die als 'Haut-Médoc' mag worden verkocht hebben geëtiketteerd als 'Margaux'. Dat brengt drie keer zo veel op. Verder zouden tientallen hectoliters haut-médoc in reservoirs met eiken planken zijn bewaard, waardoor zich sneller en goedkoper dan in houten vaten tannine ontwikkelt die de 'oude' smaak geeft. Ook die praktijk is in strijd met de Franse wijnregels. Op het château zouden ook meer druivestokken zijn geplant dan toegestaan.

De recente gebeurtenissen op het wijngoed, een troisième cru classé in de Bordeaux-streek, zijn deze week door de regionale douane onder de aandacht van de justitie gebracht. De eigenaar riskeert gevangenisstraf als de genoemde praktijken worden bewezen.