Nieuwe militaire oefening China in Straat van Taiwan

TAIPEI/PEKING, 14 MAART. Het Chinese leger heeft vandaag in de Straat van Taiwan voor de derde opeenvolgende dag grootschalige militaire oefeningen gehouden. Hieraan namen naar schatting van het Taiwanese ministerie van Defensie twintig eskadrons gevechtsvliegtuigen en meer dan veertig oorlogsschepen deel.

Het Chinese leger hield lucht- en zee-oefeningen, waarbij het raketten afvuurde en bombardementen uitvoerde binnen het aangegeven gebied. De manoeuvres van vandaag hadden plaats bij het Chinese eiland Dongshan, aan de Zuidoostkust.

China begon vorige week vrijdag met raketproeven, afgelopen dinsdag gevolgd door oefeningen van het volledige leger in de regio. De militaire operatie is bedoeld om Taiwan, waar op 23 maart presidentsverkiezingen worden gehouden, te intimideren. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en vreest dat het eiland de onafhankelijkheid wil uitroepen.

China heeft zeer weinig informatie verstrekt over de oefeningen, maar vandaag liet Peking weten dat het “geen agressieve bedoelingen” heeft. China wil de vrede in Zuidoost-Azië bevorderen, zo liet de vice-voorzitter van de machtige Centrale Militaire Commissie, Liu Huaqing, weten. Het persbureau Nieuw China citeerde Liu die zei dat de modernisering van het Chinese leger “uniek” is omdat ze uitsluitend defensieve doelstellingen heeft. “China zal geen andere landen binnenvallen en evenmin deelnemen aan de wapenwedloop, al streeft het ernaar in de toekomst meer macht te hebben”, aldus Liu.

De stafchef van het leger, Fu Quanyou, zei dat “China niet alleen behoefte heeft aan politieke en sociale stabiliteit, maar ook aan een vreedzame internationale ontwikkeling, vooral in een stabiele omgeving”.

China zei vandaag ook dat de aanwezigheid van de Amerikaanse marine in de Straat van Taiwan en niet de Chinese militaire oefening de oorzaak is van de schommelingen op de effectenbeurzen in Taiwan en Hongkong. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde de Amerikanen, die twee vliegdekschepen met oorlogbodems en drie onderzeeërs naar het gebied hebben gestuurd, van “roekeloos gedrag”.

China stopt morgen met zijn raketproeven op zee voor de kust van Taiwan, aldus de woordvoerder. Ook de militaire oefeningen eindigen zoals gepland, drie dagen vóór de verkiezingen in Taiwan. De woordvoerder wilde niet zeggen of Peking later nog militaire oefeningen zou houden.

De bevolking van Taiwan blijft kalm onder de Chinese dreiging, maar er wordt hard gewerkt aan het in orde brengen van schuilkelders. In de hoofdstad Taipei zijn twintig grote schuilkelders voor regeringsfunctionarissen. Voor de burgerbevolking zijn in de stad met ruim 2,5 miljoen inwoners 40.000 schuilkelders beschikbaar, waar iedereen in past.

Een regeringsbunker bevindt zich onder een Taiwanees museum. Taipei maakt geen geheim van de locatie, in de verwachting dat China bij eventuele bombardementen het museum, met veel kostbaarheden uit de Chinese geschiedenis, zal sparen. (AP, Reuter)