Nederlander investeert na protest Belgen niet in 'goudkust' Lanaken

LANAKEN, 14 MAART. Een handtekeningenactie tegen de aanwezigheid van Nederlanders in de Belgische plaats Lanaken heeft de Nederlandse industrieel Sommer doen afzien van een investering van bijna drie miljoen gulden in de grensstreek.

Sommer noemt het klimaat voor investeringen in Lanaken, in de omgeving van Maastricht, te onrustig. “We blijven voorlopig maar even de kat uit de boom kijken.”

De aanwezigheid van veel vermogende Nederlanders, die wegens de lagere vermogensbelasting in België wonen, heeft de laatste jaren gezorgd voor onvrede in de grensstreek. Vanwege de vele rijke immigranten die er wonen, wordt de streek ook wel de 'goudkust' genoemd. De christelijke vakbond ACV heeft in Lanaken een handtekeningenactie gehouden tegen de 'overlast' van de rijke Nederlanders. De bond wil meer kansen voor Belgen in hun eigen gemeente. De aanwezigheid van veel vermogende Nederlanders zorgt voor een forse opdrijving van de grondprijzen. Ook klaagt het ACV over financiële voordelen die de toch al niet onbemiddelde Nederlanders in Lanaken genieten.

De aanwezigheid van rijke Nederlanders zou de Belgische inwoners een minderwaardigheidsgevoel bezorgen. “De modale Lanakenaar voelt zich een mislukkeling bij alle weelde die de rijke Nederlanders etaleren”, staat in een rapport van het ACV dat vorige week werd gepresenteerd. De vakbond vermoedt ook dat Nederlanders een voorkeursbehandeling krijgen. Verkeersovertredingen met Roll Royces zouden minder zwaar worden beboet dan die met een gewone auto.

De Nederlandse ondernemer Sommer is eigenaar van een produktiebedrijf voor onderhoudsprodukten, dat in Lanaken acht werknemers heeft. Een van zijn personeelsleden werd ook gevraagd zijn handtekening te zetten “tegen de Nederlandse invloed”. De man weigerde, omdat hij voor een Nederlandse baas werkt. Sommer schrok van het verhaal van zijn werknemer en stelde het besluit om nog eens vijftig miljoen frank (f 2,7 miljoen) te investeren in een nieuw bedrijf, voorlopig uit. Het nieuwe bedrijf van Sommer zou in Lanaken twintig nieuwe arbeidsplaatsen opleveren. (ANP)