Moskou beperkt import wodka uit EU

BRUSSEL, 14 MAART. De Europese Commissie heeft haar verbazing en verontwaardiging uitgesproken over een nieuwe importbeperkende maatregel van de Russen. Uit de Europese Unie afkomstige wodka moet minimaal voor 8,2 dollar per liter verkocht worden. Wodka uit de voormalige Sovjet-staten krijgt echter een minimumprijs van 3,8 dollar per liter.

Rusland lijkt daarmee een nieuwe stap te zetten in een handelsgeschil met de Europese Unie. Eerder maakten de Russen al bekend quota op te willen leggen voor Europese textiel. Twee weken geleden kwam daar nog eens het plan bovenop om de importtarieven voor produkten uit Europa met maximaal 25 procent te verhogen.

De import van gedistilleerd steeg in Rusland vorig jaar met 75 procent. Vooral wodka uit Europa is geliefd onder de Russen. Vandaar dat de regeling ook hoofdzakelijk voor deze drank geldt. Cognac en vergelijkbare dranken als de Nederlandse vieux zijn uitgesloten van de nieuwe prijsregeling.

Naast de Europese Unie worden ook de Baltische staten (Letland, Estland en Litouwen) slachtoffer van de nieuwste Russische maatregel. Hoewel de Baltische landen tot de voormalige Sovjet-Unie behoorden, geldt ook voor hen de minimumprijs van 8,2 dollar per liter. De Russen lijken daarmee de drie staten te willen straffen voor hun pogingen meer aansluiting te zoeken bij het westen.

Europees commissaris Hans van den Broek, verantwoordelijk voor de contacten met Rusland, zal de handelsbeperkende maatregelen begin volgende week ter sprake brengen tijdens een officieel bezoek aan Moskou. Een bezoek van een speciale EU-missie aan de Russische hoofdstad leverde enkele weken geleden geen resultaat op. (ANP)