Miljonair Forbes uit de strijd om Witte Huis

WASHINGTON, 14 MAART. De Amerikaanse uitgever en miljonair Steve Forbes trekt zich terug uit de strijd om de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen. Vandaag zal Forbes dit formeel bekend maken. Naar verwachting zal hij zijn steun uitspreken voor senator Bob Dole, met grote voorsprong de koploper.

Dole's andere rivaal, de conservatieve populist Pat Buchanan, heeft gisteren nog eens herhaald dat hij niet zal opgeven. Ook als Dole de nominatie weet zeker te stellen zal Buchanan, zo beloofde hij, tot aan de conventie in augustus de strijd voortzetten om “het hart en de ziel van de Republikeinse partij”. De helft van de Republikeinen, aldus Buchanan, gelooft dat Bob Dole geen ideeën heeft.

Forbes was een volslagen nieuwkomer in de politiek toen hij in september bekendmaakte dat hij zou meedingen naar de nominatie. Bij gebrek aan een organisatie van vrijwilligers en politieke geestverwanten voerde hij vooral campagne via spotjes op radio en televisie. Omdat hij de campagne vrijwel geheel uit zijn eigen vermogen betaalde golden voor hem niet de maxima die de overheid stelt aan campagnes die wel subsidie krijgen. Forbes zou in totaal ruim 25 miljoen dollar aan zijn gooi naar het Witte Huis hebben gespendeerd. Zijn tegenstanders beschuldigden hem ervan de kandidatuur te willen kopen.

Aanvankelijk leek hij niet meer dan een curiositeit in de campagne, totdat opiniepeilingen aangaven dat hij onder kiezers in Iowa en vooral New Hampshire een van de populairste kandidaten was. Zijn plan voor één uniform tarief voor de inkomstenbelasting sprak tot de verbeelding van velen, en Forbes kwam opeens in het volle licht van de media te staan. Hij verkondigde een economisch optimisme dat herinnerde aan Reaganomics, Ronald Reagans filosofie van de aanbodzijde. Terugdringing van het begrotingstekort, een van de grote politieke programmapunten van het door de Republikeinen gedomineerde Congres, had voor hem geen grote prioriteit.

Forbes' resultaten in Iowa en New Hampshire vielen uiteindelijk tegen. Met zijn standpunt over abortus (het heeft pas zin een wettelijk verbod in te stellen als er eerst een cultuurverandering teweeg is gebracht) vervreemdde hij de conservatieve christelijke kiezers van zich. Daarnaast deden zijn negatieve reclamefilmpjes over de andere kandidaten zijn imago geen goed.

Pas in Delaware, waar hij als enige kandidaat campagne had gevoerd, en Arizona wist hij te winnen. Maar in de twee weken daarna leed hij slechts nederlagen. In Florida, waar hij intensief campagne had gevoerd, kwam hij dinsdag niet verder dan 21 procent van de stemmen, terwijl Dole er 56 procent behaalde.