Laatste Serviërs in Sarajevo doelwit van intimidatie moslims

SARAJEVO, 14 MAART. De weinige Bosnische Serviërs die ondanks de druk van hun eigen leiding zijn achtergebleven in de Servische wijken die aan de moslim-Kroatische federatie zijn overgedragen, vormen nu het doelwit van moslim-benden en willen alsnog uit Sarajevo vertrekken.

Dat hebben woordvoerders van de Verenigde Naties gisteren gezegd. “De weinige Serviërs die bereid zijn in Sarajevo te blijven vertellen ons nu dat ze geen keus hebben en alsnog weggaan”, aldus Aleksandr Ivanko, een van de woordvoerders. De internationale politiemacht die in de vier inmiddels overgedragen Servische wijken patrouilleert krijgt gemiddeld elke vijf minuten een klacht binnen van achtergebleven Serviërs over getreiter en geweld van de kant van moslim-benden.

Ook gisteren is het conflict tussen moslims en Kroaten over de samenstelling van de politiemacht van de federatie, die in de overgedragen wijken moet patrouilleren, niet opgelost. De ruzie concentreert zich op de kleur van de uniformen. De gezamenlijke politiemacht moet grijze uniformen krijgen, maar die zijn nog niet klaar. Afgesproken is dat de moslim-politiemannen voorlopig in groene uniformen patrouilleren en de Kroaten - dertien in getal in de wijk Ilidza - in blauwe. Toen gisteren negen Kroatische politiemannen zich in hun blauwe uniformen aan de bestandslijn meldde, werden ze teruggestuurd. De moslims eisten dat ze groene uniformen zouden aantrekken, hetgeen de Kroaten weigerden.

De VN nemen de kwestie hoog op, want die mag triviaal lijken, ze is een nieuwe illustratie van het gebrek aan vertrouwen tussen de moslims en de Kroaten binnen de federatie en ze is tevens een nieuwe tegenslag in het streven naar vreedzame hereniging van een multi-etnisch Sarajevo.

De Amerikaanse Senaat heeft besloten hulp aan de burgers van Bosnië ter waarde van 200 miljoen dollar te blokkeren, tot president Clinton heeft vastgesteld dat de Iraanse muhajedeen Bosnië hebben verlaten.

Volgens de leider van de Republikeinen in de Senaat, Bob Dole, is een verdere aanwezigheid van de Iraniërs “een potentieel gevaar” voor de Amerikanen die in Bosnië dienen bij de vredesmacht IFOR. (Reuter, AP)