Kosten 20 gulden per maand; Sportkanaal in Amsterdam in pluspakket

AMSTERDAM, 14 MAART. Het sportkanaal heeft een akkoord gesloten met de Amsterdamse kabelexploitant A2000 over doorgifte van zijn programma's. Het Amsterdamse kabelbedrijf zal het sportkanaal vanaf augustus doorgeven in een pluspakket waarvoor de kijker extra moet betalen.

Dit heeft een woordvoerder van het sportkanaal - een consortium van Philips, KPN, Endemol, de ING Groep en de KNVB - vanochtend meegedeeld. A2000, voor de helft eigendom van Philips, wil geen commentaar geven op het gesloten akkoord met het sportkanaal, maar laat wel weten dat het opnemen in een pluspakket inderdaad de enige optie is voor A2000.

Net als de meeste kabelmaatschappijen stelt A2000 zich op het standpunt dat ze geen vergoeding wil betalen aan commerciële programma-aanbieders in het basispakket. Het sportkanaal, dat vanaf 18 augustus wil gaan uitzenden, vraagt aan de kabelexploitanten twee gulden per maand per aansluiting. In een pluspakket kan de kabelmaatschappij de vergoeding doorberekenen aan die kijkers die ervoor kiezen het pluspakket te ontvangen.

Volgens een woordvoerder van A2000 gaat het pluspakket de kijker ongeveer vijftien tot twintig gulden per maand kosten, dat is inclusief de decoder die nodig is om de programma's te kunnen ontvangen. Volgens de woordvoerder wordt het “een heel breed pakket” met naast het sportkanaal bijvoorbeeld ook een kanaal voor jeugdprogramma's, een financieel kanaal en een kanaal voor entertainment. “In ieder geval alle zenders die nu al jaren roepen dat ze betaald willen worden voor doorgifte”, aldus de woordvoerder.

A2000 streeft ernaar om het Amsterdamse kabelnet vanaf 18 augustus geschikt te hebben voor het doorgeven van een pluspakket. “We investeren momenteel ettelijke tientallen miljoenen om ons netwerk te verbeteren.” Mocht het voor die datum niet lukken, dan zal A2000 tijdelijk naar “een andere optie” zoeken. A2000 geeft op dit moment al tv-signalen door die alleen zichtbaar zijn voor kijkers met een decoder. Amsterdammers kunnen een abonnement nemen op TV a La Carte waarbij per film wordt betaald. De analoge decoder die daarvoor gebruikt wordt is van Philips, zowel aandeelhouder van A2000 als van het Sportkanaal.

Aan de Vecai, belangenvereniging van kabelmaatschappijen, liet het sportkanaal deze week weten dat zij alleen akkoord gaat met opname in een pluspakket als dit voor 85 procent van alle kabelaansluitingen technisch mogelijk is. In totaal hebben 5,7 huishoudens een kabelaansluiting. Het akkoord met A2000 is goed voor zo'n half miljoen aansluitingen. Het sportkanaal verwacht op korte termijn ook met andere kabelmaatschappijen tot een overeenkomst te komen.

Afgelopen dinsdag slaagde het sportkanaal er niet in tot overeenstemming te komen met de Vecai. Onderhandelingen over de doorgifte van de beelden op het nieuw te vormen tv-kanaal liepen stuk. Ajax en Feyenoord toonden zich daarover gisteren weinig verrast. Beide clubs behoorden tot de vier clubs in het betaalde voetbal die tegen het sportkanaal stemden, onder meer omdat ze te veel onzekerheden en onduidelijkheden in de plannen bespeurden. Feyenoord spande ook een kort geding aan tegen de KNVB. De club onderzoekt of de tv-rechten van thuisduels zelf zijn te exploiteren.

“We krijgen nog op veel meer punten gelijk”, zei U. Coronel, bestuurslid commerciële zaken van Ajax. “Het zal volgens ons heel moeilijk worden het voetbal op het open net te krijgen, de kosten tot twee gulden per aansluiting te beperken en in augustus van start te gaan.”

Jorien van den Herik, voorzitter van Feyenoord, zei gisteren: “Op zich gaan de onderhandelingen tussen het sportkanaal en de kabelexploitanten ons niet aan, maar het afbreken van de gesprekken laat weer eens zien hoe onzorgvuldig is gehandeld. Op 22 februari heb ik tijdens de vergadering al mijn twijfels uitgesproken. Er was helemaal nog geen overeenkomst met de Vecai en die zal er voorlopig waarschijnlijk ook niet komen. Ze doen het voorkomen alsof ik allemaal onzin stond te vertellen, maar voorlopig heb ik gelijk. Ik denk dat de clubs vals zijn voorgelicht.”