Kinderagenda

Video-cd-speler

Waarschijnlijk beschikken de meesten van jullie thuis niet over een video-cd-speler. Dat is jammer, want via video-cd zijn allerlei leuke kinderfilms en prentenboeken te zien, gewoon op het televisiescherm. Als jullie thuis wel een cd-i-speler hebben, kan je je ouders vragen of die uitgerust is met een zogenaamde 'digital video cartridge'. Dan kan je de video-cd's ook zien. En dat kan ook als de computer van je ouders is voorzien van cd-rom, waarin een - weer zo'n moeilijke technische term - 'MPEG-kaart' zit.

Wat is het voordeel van een video-cd boven een gewone videoband? Ten eerste dat je niet hoeft door te spoelen naar je favoriete stukje, plaatje of liedje, maar meteen met een klik op de muis naar het gewenste onderdeel kan. Verder geven de cd's een veel vaster beeld, zonder sneeuw of bandsporen en het geluid kent geen ruis en is van cd-kwaliteit. En de video-cd gaat veel minder gauw stuk dan een video-band.

Er zijn al vrij veel kinder-video-cd's te krijgen. Zo is pas uitgekomen - en toepasselijk met pasen te spelen - Het allermooiste Ei, geschreven door Willem Wilmink en getekend door de populaire Duitse kinderboekenmaker Helme Heine. Van Heine, die weg is van varkens, is ook Dat maak ik uit, zei Dikhuid, op dezelfde video-cd. Bovendien staan er nog op: Dokter De Soto van William Steig, De Hoed van Tomi Ungerer en De betoverde Spaghettipot van Tomie de Paola. De verhalen worden verteld door Burny Bos, Jeff Klazen, Hiske van der Linden, Harry Mertens en Peter Noland.

Op de video-cd Dag Juf, tot morgen! staan vier filmpjes van elk 15 minuten, waarin steeds een leerling van een school in Rotterdam een avontuur beleeft, na schooltijd. De hoofdrolspelers zijn allemaal ongeveer 6 jaar en komen uit dezelfde klas. De serie is geproduceerd door Burny Bos en geregisseerd door Ben Sombogaart, de makers van Mijn vader woont in Rio en Het Zakmes. Voor de wat jongere kinderen, vanaf 3 jaar, is er de 'interactieve' cd-i-serie Tim & Beer, waarmee je spelenderwijs kan leren. Zo gaan Tim & Beer naar het ziekenhuis, het vliegveld en de haven, en onlangs is daar Tim & Beer bij de Film bijgekomen. Deze serie heeft al verschillende internationale prijzen gewonnen.

Een complete lijst met video-cd- en cd-i-titels van de maker van de hier genoemde cd's, Valkieser Publishing, is te verkrijgen via telefoonnummer 035-6955900 of fax 035-6955955

Schatzoeken

Kom je na een boswandeling ook altijd thuis met je zakken vol schatten uit het bos? Beukenootjes, mooie veren, botjes, glimmende stenen en mischien wel een braakbal. Het bos ligt vol met schatten! Op woensdagmiddag 20 maart kan je in bezoekerscentrum Veluwezoom van de Vereniging van Natuurmonumenten, Heuvenseweg 51, Rheden meedoen aan en ontdektocht met als thema 'op zoek naar de schat'. Jullie gaan op zoek naar allerlei schatten en naar de verhalen die daarachter zitten. Als je zelf nog iets moois uit het bos hebt: neem het maar mee. Voor kinderen van 6 t/m 8 jaar. Kosten ƒ 3,- Vooraf aanmelden noodzakelijk. Res 026-4951023.

Marokko

Als de mensen feest vieren in Marokko kleden ze zich extra mooi en dan dragen vooral de vrouwen prachtig versierde ceintuurs. In de Werkhoek van het Museon kan je zo'n ceintuur maken op zondagmiddag 17 maart. Ook kan je die middag proberen te kalligraferen, een duur woord voor schoonschrijven, en dan bijvoorbeeld proberen in arabische letters je naam te schrijven. Museon, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Res 070-3381383.

Venus-kijkavond

Als je 's avonds naar de hemel kijkt dan kan je deze maand heel goed de planeet Venus zien. De planeet is heel helder en met een kijker vertoont de planeet een schijfje met een verlichte helft. Venus komt in het zuid-westen op om 19u30 en gaat in het westen onder omstreeks 22u30. Venus is een zusterplaneet van de aarde omdat ze bijna net zo groot en rond is als de aarde. Op de Venus-kijkavonden die de Volkssterrenwacht Simon Stevin organiseert kan je deze maand nog veel meer zien: het sterrenbeeld Leeuw bijvoorbeeld of vanaf 20 maart de komeet Hyakutake. De avonden zijn op 14, 15, 16, 21, 22, 23, 28, 29 en 30 maart om 19u30 en duren zo'n anderhalf uur. Er wordt verteld wat sterren en planeten zijn, waar je ze moet zoeken, de planetariumvoorstelling is te bezoeken en je mag door een van de telescopen kijken. Wel warm aankleden natuurlijk! Als het bewolkt is wordt de weerkamer bezocht, waar de sterrenhemel met behulp van een lamp op een soort parapluie van 4 meter wordt geprojecteerd. Voor kinderen vanaf 8 jaar. Toegang t/m 12 jaar ƒ 7,50, 13-17 ƒ 10,-, daarboven ƒ 12,50. Volkssterrenwacht Simon Stevin, Bovenstraat 89, Hoeven. Res 0165-502439 of 502493.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker