Kardinaal in Académie Française

PARIJS, 14 MAART. De Académie Française heeft vandaag als nieuw lid kardinaal Jean-Marie Lustiger, aartsbisschop van Parijs, verwelkomd.

De Académie, het meest vooraanstaande culturele genootschap in Frankrijk, redigeert onder meer het woordenboek van de Franse taal. Lustiger, die stamt uit een joods immigrantengezin, heette oorspronkelijk Aron. Vòòr de Tweede Wereldoorlog vertrouwden zijn ouders hem aan een Franse familie toe. In die tijd nam hij het rooms-katholieke geloof aan. Lustiger en zijn vader ontkwamen, zwervend door Frankrijk, aan de Duitse bezetters; zijn moeder stierf in Auschwitz. Lustiger is een bekend en geliefd kerkleider in Frankrijk; hij ging in januari voor in de mis ter nagedachtenis van president Mitterrand in de Nôtre Dame in Parijs. Een uitgebreid literair of wetenschappelijk oeuvre heeft hij niet op zijn naam staan, in tegenstelling tot de meeste leden van de Académie Française.