Intensief overleg over strijd tegen het terrorisme

TEL AVIV, 14 MAART. In de marge van de in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh gehouden internationale top tegen het terrorisme, hebben gisteren intensieve besprekingen plaatsgehad tussen de hoofden van de veiligheidsdiensten van Israel en enkele Arabische landen, waaronder Egypte en Jordanië.

Volgens het blad Yediot Ahronot van vandaag is ook Saoedi-Arabië bereid met Israel samen te werken in de strijd tegen de terreur van de moslim-extremistische beweging Hamas. Hiermee zou concreet inhoud gegeven moeten worden aan het besluit van de top te voorkomen dat de “vijanden van de vrede hun doel bereiken en de echte kans op vrede in het Midden-Oosten vernietigen”.

Inmiddels is een werkgroep gevormd die binnen dertig dagen aanbevelingen moet doen over de manier waarop de terreur het meest effectief kan worden bestreden. Over twee weken al komen de ministers van Buitenlandse Zaken van de landen die aan de top in Sharm el-Sheikh hebben deelgenomen, in Washington voor dit doel bijeen.

In het slotcommuniqué gaf de top gisteren zijn volledige steun aan het vredesproces in het Midden-Oosten en werd economische hulp aan de Palestijnen in het vooruitzicht gesteld. Ter stimulering van het vredesproces en ter bestrijding van de terreur werden enkele praktische voorstellen in het slotcommuniqué opgenomen. Deze behelzen onder andere het voor het gerecht brengen van de aanstichters van terrorisme en maatregelen tegen het inzamelen van geld en wapens en het recruteren van terroristen op het grondgebied van de landen die aan de top deelnamen.

In het bijzonder zal een maximale inspanning worden gedaan om de financieringsbronnen van de terroristische organisaties te achterhalen en deze af te snijden. Landen die zich hiervoor inzetten, zullen technische hulp krijgen in de strijd tegen terroristische organisaties. Tot zover onze correspondent.

Hamas liet gisteren in de Libanese hoofdstad, Beiroet, weten niet te stoppen met zelfmoordaanslagen. “Onze waardigheid en trots liggen in die lichamen die uit elkaar worden gescheurd als exploderende bommen door ons gehele land en we zullen op deze weg voortgaan”, aldus de vertegenwoordiger van Hamas op een bijeenkomst van tegenstanders van de top.

In een eveneens in Beiroet uitgegeven verklaring meldde Fatah Revolutionaire Raad, de groep van Abu Nidal, dat de top in Sharm el-Sheikh een “gevaarlijk keerpunt in de judaïsatie van het Midden-Oosten is”. De top “versterkt het verbond tussen de Verenigde Staten en Israel met de staten in het gebied die op hun loonlijst staan, en verzekert hun van de noodzakelijke materiële en morele steun om door te gaan met hun politiek om de Arabische volkeren tot slaaf te maken.”

Iran deed de top in Sharm el-Sheikh gisteren af als propaganda. “Commentatoren met verstand van zaken zien deze bijeenkomst als een propagandastunt om het zionistische regime te redden uit draaikolk waarin het wegzinkt”, aldus radio Teheran. (AP, AFP, Reuter)