IJver Go Ahead verademing in moderne voetbal

DEVENTER, 14 MAART. Er is zowaar nog enthousiasme en warmte in de voetbalwereld waar zakelijkheid, machtswellust en de jacht op geld de laatste weken de sportieve geest verstoren. Zo onaangenaam koud als het gisteren was, zo verademend was het op de Adelaarshorst te toeven in de sfeer van voetbaltraditie en eenvoud. Afgezonderd van de slechts op kapitaal beluste grootstedelijke clubs zwoegden de betaalde voetballers van Go Ahead Eagles en De Graafschap alsof hun leven ervan afhing en ze zeurden niet over vormcrises, slecht weer of een onbespeelbaar veld.

In Deventer werd voorzichtig een wave ingezet, omdat Go Ahead met 4-0 won van de buurman uit Doetinchem en zich daarmee enigszins verloste van degradatiezorgen. Ver van de top van het Nederlandse commerciële voetbal blijken ook nog clubs te bestaan. Maar ver van de Ajax-hype, ver van het PSV-kapitalisme en ver van het Feyenoord-geschreeuw is het voor profvoetballers met minder talent moeilijk de aandacht te trekken. Ze verdienen het wel. Zonder hun aanwezigheid zou er geen competitie zijn, zonder hun eenvoud en hun ijver zouden de mensen op de aloude Deventer tribunes geen reden tot juichen hebben.

Maar ook Go Ahead en De Graafschap raken besmet door de geldkoorts. Ook in de provincie hopen ze meer aandacht, macht, roem en glorie te verwerven dankzij het medium commerciële televisie. In Deventer wordt het jeugdinternaat gesloten omdat het instituut dat al een kweekvijver heette voordat ze bij Ajax van een jeugdopleiding hadden gehoord, in het moderne voetbal niet rendabel meer zou zijn. In Doetinchem wordt gedroomd van een nieuw stadion - vanzelfsprekend zo'n futuristische betonbak met loges voor handelsmensen en andere welgestelden die het traditierijke stadionnetje De Vijverberg moet doen vergeten.

Om aan het toekomstbeeld van een welvarende voetbalclub te kunnen beantwoorden dienen Go Ahead Eagles en De Graafschap zich wel te handhaven in de eredivisie. Met welk voetbal dat gebeurt, zal de aanhangers in Deventer en Doetinchem een zorg zijn. Daarom wordt er vooral inzet verlangd, tomeloze inzet, want inzet op het veld veroorzaakt de meeste opwinding op de tribunes.

Het is daarom even wennen voetballers van Go Ahead te zien sjouwen, waar hun voorgangers in de jaren zestig en zeventig uitblonken door hun subtiele balvaardigheid. En zelfs bij De Graafschap, waar eens technische voetballers als de huidige bondscoach Hiddink de toon zetten, is het een vreemde gewaarwording. Maar de Achterhoekers noemen zich tegenwoordig niet voor niets Superboeren.

Bij de ploeg uit de Achterhoek zijn Viscaal, Godee en Meijer spelers die graag hun voetbalkunsten op de vierkante meter etaleren. Maar ze worden onderworpen aan de tucht van trainer Korbach, een ervaren man als het gaat om vechtvoetbal. En dan zijn er aan de kant van Go Ahead twee Moldaviërs, Nani en Clescenco, internationals bovendien. Dat ze in Nederland mogen voetballen is al een wonder. Want wie zou ooit durven beweren dat twee Moldaviërs een verrijking voor het Nederlandse voetbal betekenen? De Stichting Arbeidszaken dus. En ze heeft gelukkig gelijk. Nani is een technisch vaardige spelbepaler en Clescenco is een snelle, temperamentvolle linksbuiten. Gisteravond verrijkten ze de oostelijke derby en deden ze weleens de koude vergeten.

Door een beetje een omstreden doelpunt (buitenspel?) kwam Go Ahead tien minuten voor de pauze op een 1-0 voorsprong dankzij Bijl. Vlak voor rust zette Clescenco een voorzet van Hofstede om in een doelpunt: 2-0. Maar De Graafschap gaf zich niet gewonnen. Vooral Godee, Meijer en Viscaal stelden de verdediging van de thuisploeg voor enige problemen. Een domme overtreding van Graafschap-verdediger Hendriks op Tammer betekende echter de genadeklap voor de Achterhoekers. Tammer mocht de strafschop nemen en scoorde 3-0.

Dat Bijl er nog 4-0 van maakte vergrootte de feestvreugde bij de thuisclub. Op de hoofdtribune mengden de oudste aanhangers zich beschroomd met de jongsten in een wave. Ouderen die meenden dat glorietijden herleefden, jongeren die de hoop koesterden dat Go Ahead voor eeuwig blijft bestaan.

    • Guus van Holland