Het Jazz Archief krijgt collectie Michiel de Ruyter

AMSTERDAM, 14 MAART. De collectie boeken, platen, cd's en videobanden van Michiel de Ruyter gaat naar het Nederlands Jazz Archief (NJA) in Amsterdam. De jazzhistoricus en radioproducent, die in 1994 overleed, verzamelde voornamelijk Amerikaans materiaal.

De Ruyter wilde dat zijn verzameling na zijn dood bijeen zou blijven voor studiegebruik bij een instelling in Amsterdam, de stad waar hij was geboren en getogen. Hij dacht aan het muziekonderwijs.

Dankzij een anonieme geldschieter kon de collectie worden ondergebracht bij het NJA. Het archief aan de Oude Schans wil de collectie toegankelijk maken voor het publiek. Daarvoor zal het extra rijkssubsidie aanvragen.

Het belangrijkste onderdeel van de verzameling vormen de 695 afleveringen van De Ruyters NOS-radioprogramma Geschiedenis van de Jazz. Daarin zijn meer dan vierduizend jazzopnamen te horen, die De Ruyter voorzag van commentaar. Daarvoor putte hij uit vele duizenden platen, honderden boeken, tijdschriften en videobanden. (ANP)