Gouverneur deelstaat Mexico treedt af in verband met moord

MEXICO-STAD, 14 MAART. De gouverneur van de Mexicaanse deelstaat Guerrero, Rubén Figueroa, is deze week afgetreden in verband met de moord op zeventien boeren vorig jaar juni door politieagenten. Het schandaal leidde eerder al tot het ontslag van de politieke en justitiële subtop van Guerrero.

Volgens waarnemers is het aftreden van Figueroa het directe gevolg van druk door president Ernesto Zedillo op de gouverneur van Guerrero. Figueroa is de tweede gouverneur van de regerende Institutionele Revolutionaire Partij die onder Zedillo het veld moet ruimen. De president heeft herhaalde malen aangegeven dat hij onwettig gedrag van politici van de regerende partij PRI wil aanpakken. De druk van de president op Figueroa om af te treden, moet volgens waarnemers in dat licht gezien worden.

De val van de gouverneur is het directe gevolg van de zaak-Aguas Blancas waartoe Figueroa volgens mensenrechtenorganisaties en politici van oppositiepartijen opdracht gaf. Leden van de staatspolitie van Guerrero lokten op 28 juni vorig jaar linkse boeren in een hinderlaag bij een wegversperring nabij het dorpje Coyuca de Benítez, gelegen op een uur rijden van Acapulco. Ofschoon de politie beweerde dat de boeren, allen leden van de radicale Boerenorganisatie van het Zuidelijke Gebergte in Guerrero, een vuurgevecht waren begonnen, werd al snel duidelijk dat de slachtoffers in koelen bloede waren vermoord.

Direct na het voorval bood de regering van Guerrero de Mexicaanse media een videoband aan waarop het incident was vastgelegd. De band bleek echter te zijn gemanipuleerd. De integrale versie van de band werd eind vorige maand op de Mexicaanse televisie uitgezonden en toont aan dat de boeren in de val waren gelokt en afgemaakt.

Aanvankelijk werden alleen de direct betrokken politiefunctionarissen en enkele bestuurders van het tweede plan geschorst. Maar nadat de Nationale Commissie voor de Mensenrechten met een vernietigend rapport over de zaak was gekomen, werd een speciale aanklager benoemd die de zaak-Aguas Blancas opnieuw onderzocht. Diens rapport begin deze maand zuiverde gouverneur Figueroa van alle blaam. De storm van kritiek die toen opstak, leidde tot het verzoek van president Zedillo aan het Hooggerechtshof om de zaak te onderzoeken.

Figueroa bood dinsdag zijn 'definitieve' ontslag aan bij het congres van de staat Guerrero, waarmee hij voorbijging aan de 'tijdelijke' (maar in de praktijk niet minder definitieve) ontslagname die doorgaans als oplossing wordt gekozen. Figuero kwam in 1993 aan de macht na verkiezingen die volgens de oppositie frauduleus waren. Eerder al was zijn vader, Rubén Figueroa senior, gouverneur van Guerrero. Het congres benoemde plaatsvervangend gouverneur Angel Aguirre gisteren tot opvolger van Figueroa.