Glas-in-lood van Luns herplaatst

DEN BOSCH, 14 MAART. Een serie glas-in-loodramen uit 1931 van prof. Huib Luns is na een uitvoerige restauratie herplaatst in het nieuwe gebouw van de Hogeschool in Den Bosch. De onthulling is volgende week vrijdag.

De elf ramen zijn oorspronkelijk afkomstig uit de plaatselijke vestiging van het warenhuis V&D. Prof. Luns, de vader van de latere minister van buitenlandse zaken en secretaris-generaal van de NAVO, ontwierp het kunstwerk voor het trappenhuis. De ramen verbeelden vijf eeuwen van de Brabantse geschiedenis.

Kenners beschouwen de ramen als een uniek kunstwerk, befaamd door de kleurenrijkdom, de mooie sfeerschetsen en de extreme detaillering. In 1961 zijn ze verwijderd wegens de plaatsing van roltrappen. Sedertdien lagen ze opgeslagen. De restauratie door Gerard Meijkamp, docent bouwkunde aan de hogeschool, duurde vier jaar. (ANP)