'Gefrustreerd type zonder contact met de realiteit'

ROTTERDAM, 14 MAART. De man die gisteren in het Schotse plaatsje Dunblane op een basisschool een massaslachting aanrichtte was, aldus psychiater D. van Beek van de Utrechtse Dr Henri van der Hoevenkliniek voor forensische psychiatrie, “een extreem gefrustreerd type dat ieder contact met de realiteit had verloren”. Van Beek: “Uit de getuigenissen tot nu toe komt een man naar voren met homo-pedofiele neigingen, iemand die zijn huis had volgeplakt met plaatjes van jongens. Twintig jaar geleden is hij als hopman bij de padvinderij weggestuurd. Eerst heeft hij geprobeerd dat op 'constructieve'

wijze op te lossen, onder andere door een brief naar de koningin te sturen. Toen hij bij andere jeugdclubs niet terecht kon en overal werd uitgekotst, is de hij zich gaan verliezen in een fantasiewereld vol agressie.''

Iedereen heeft weleens wraakgevoelens, aldus Van Beek, maar bij deze man zijn ze, doordat hij zich isoleerde, niet door contact met de omgeving gecorrigeerd.

“Het is niet zozeer dat de geest van zo'n man kwalitatief afwijkt, eerder is het de omvang en de ophoping van de frustratie ten aanzien van zijn homo-pedofiele verlangens die tot een dergelijke ontsporing aanleiding hebben kunnen geven. Hij kon het gewoon niet verkroppen. Voeg daarbij zijn liefhebberij voor wapens en de voorwaarden voor een drama zijn geschapen.”

Tussen de Schotse massamoordenaar en de daders van andere slachtingen, zoals augustus 1987 in Hungerford en juni 1994 in Holywood, bestaan volgens Van Beek duidelijke overeenkomsten.

“De algemene lijn is dat deze mensen een voorgeschiedenis hebben van geweld, ook seksueel, waaraan ze in hun jeugd zijn blootgesteld. Vervolgens zijn ze extreem geïsoleerd geraakt. In die afgesloten wereld kunnen wraakgevoelens steeds grotere, pathologische proporties aannemen. Het is niet zo dat zo'n besluit om een massaslachting aan te richten in een opwelling is genomen, daar gaat een lange termijn van fantaseren aan vooraf. Ongetwijfeld heeft de man geruime tijd met zijn plan in de school een bloedbad aan te richten rondgelopen.

Tot hij deze wraakfantasie omzette in realiteit.''