Geesink geen kandidaat

UTRECHT, 14 MAART. Anton Geesink heeft in een brief aan voorzitter Juan Antonio Samaranch laten weten dat hij zich dit jaar niet kandidaat stelt voor een plaats in het hoofdbestuur van het Internationaal Olympisch Comité. De verkiezing wordt in juli in Atlanta gehouden tijdens een sessie voorafgaande aan de 100-jarige Olympische Spelen.

Het Utrechtse IOC-lid is van mening dat Nederland zijn kandidatuur niet breed genoeg uitdraagt. In tegenstelling bijvoorbeeld tot Duitsland dat Thomas Bach kandidaat heeft gesteld, en voor wie Walter Tröger, de voorzitter van het Duitse olympisch comité, zal lobbyen. De voormalig olympisch schermkampioen mag rekenen op de stem van Geesink. Bach en hij werkten nauw samen in de evaluatiecommissie die de kandidaat-organisatoren voor de winterspelen in 2002 testten.

Vorig jaar in Boedapest, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van alle honderd IOC-leden, stelde de Utrechtse oud-judoka zich ad hoc kandidaat voor het bestuur. Op basis van zijn aanzien, respect en populariteit kreeg hij veel stemmen. In de finaleronde kwam hij er slechts twee tekort tegen de Australiër Kevan Gosper, voormalig vice-voorzitter van het IOC en burgemeester van Melbourne, die door velen wordt gezien als de meest geschikte man Samaranch op te volgen. (ANP)