Foto

Foto: TAIPEI - In Taiwan wordt hard gewerkt aan het in orde brengen van schuilkelders. Hoewel de Taiwanese regering er vooralsnog vanuit gaat dat de dreigementen die China de afgelopen week heeft geuit aan het adres van Taipei niet verder zullen komen dan de reeks militaire oefeningen, houden de autoriteiten rekening met een 'worst case scenario'.

In Taipei zijn twintig grote schuilkelders voor regeringsfunctionarissen. Voor de burgerbevolking zijn in de stad met ruim 2,5 miljoen inwoners 40.000 schuilkelders beschikbaar, waar iedereen in past.

Het onderkomen op de foto is gelegen onder het Nationale Paleis Museum en heeft een oppervlakte van 900 vierkante meter. Het kan dienst doen als een groot kantoor en biedt plaats aan 2.000 mensen, die drie maanden ondergronds kunnen leven.

Een zware metalen toegangsdeur, die is weggewerkt in de zijkant van een heuvel, leidt naar gangen van vier meter breed en drie meter hoog. Langs de wanden zijn betonnen banken geplaatst. Binnenin is alles in gereedheid gebracht; de Taiwanese regering kan van het ene op het andere moment letterlijk ondergronds gaan. Tafels, telefoons, de koffiekamer, de voedselvoorraad, alles is hier aanwezig. Taipei maakt geen geheim van de locatie van de dertig jaar oude bunker, in de verwachting dat China bij eventuele bombardementen het museum, met veel kostbaarheden uit de Chinese geschiedenis, zal sparen.

De getoonde bunker is niet het eventuele onderduikadres voor president Lee Teng-hui. De locatie van zijn schuilkelder is een goed bewaard geheim. (Foto Reuter)